Seppietta con patate

We eten meer vis. Maar we eten vooral meer gemaksvis. Haring, gerookte vissoorten, gefrituurde vis aan de viskraam en allerlei kant-en-klare vismaaltijden uit diepvries. Als er verse vis wordt gegeten, dan is dat toch voornamelijk gefileerde vis. Je zou denken dat vanwege het ontbreken van graten de inktvisachtigen zoals pijlstaartinktvis, zeekat of octopus erg in trek zijn bij de generatie Nederlanders die moeite heeft met het bereiden van vis op de graat. Toch is dat niet zo en in viswinkels zijn ze niet of nauwelijks verkrijgbaar. De avontuurlijke viseter kan voor inktvisachtigen het best terecht op de vismarkt in de grote(re) steden. Sinds enkele jaren is daar onder meer panklare babyzeekat verkrijgbaar die eruit ziet als een ovaalrond witsatijnen beursje waarvan het ritsje aan de onderkant is opengezet. Het diertje is niet langer dan 4 cm en Italianen noemen het zeekatje dan ook seppietta. Maak er eens een stoofschotel mee. Wie het `eng' vindt het zeekatje heel te laten, snijd het kopje los en het lijfje overlangs doormidden zodat ze niet meer als zodanig herkenbaar zijn. Bereiding: verwijder het vliesje en groene kern van de knoflookhelften en snijd de knoflook in stukjes. Verhit de olie in een hapjespan en fruit daarin knoflook en cayennepeper op vrij laag vuur tot de knoflook begint te kleuren. Voeg de zeekatjes toe en fruit ze al roerend mee op halfhoog vuur tot ze hun vocht vrijgegeven. Blus ze af met de wijn en laat alle vocht inkoken. Voeg dan aardappels, pruimtomaten en het sap uit blik toe samen met de oregano en zout naar wens. Breng aan de kook en stoof alles in gesloten pan op laag vuur gaar in 35-40 minuten. Italianen serveren dergelijke gestoofde gerechten nooit gloeiend heet, maar laten ze iets bekoelen zodat de smaak beter op de tong ligt. Roer vlak voor het serveren de peterselie erdoor en geef er wat brood bij om de saus mee op te deppen.

Morgen: zeebaars.

    • Florine Boucher