Schermen veiliger voor vogels

Minister Peijs (Verkeer en Waterstaat) laat strepen aanbrengen op de transparante geluidsschermen langs het gezamenlijke tracé van de hogesnelheidslijn en de autosnelweg A16 in Noord-Brabant. Dit schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer.

Het aanbrengen van strepen moet voorkomen dat zich nog langer grote aantallen vogels op de schermen te pletter vliegen. De afgelopen maanden zijn sinds de plaatsing van de schermen volgens de minister ongeveer vijfhonderd dode vogels gevonden. Het werkelijke aantal slachtoffers is volgens Peijs nog veel groter, omdat 80 tot 90 procent van de vogels niet wordt teruggevonden. ,,Deze worden opgegeten door roofdieren of vliegen eerst gewond verder'', schrijft de minister.

De kosten van de maatregel zijn elf tot achttien miljoen euro. Er wordt dezer dagen over tachtig kilometer ongeveer 160.000 vierkante meter transparant scherm geplaatst. Voor de schermen die nog moeten worden vervaardigd wordt nu een strepenpatroon besteld. Bij de reeds gefabriceerde schermen zal alsnog een strepenpatroon worden aangebracht. Het aanbrengen van dichte geluidsschermen is volgens de minister niet wenselijk omdat deze minder mooi worden gevonden. Eerder nam Peijs al tijdelijke maatregelen op een klein gedeelte van het tracé door het aanbrengen van en zogenoemde zetmeelcoating.

De maatregel is ook juridisch noodzakelijk, aldus Peijs. De landsadvocaat heeft de minister gewezen op de `zorgplicht' voor alle vogels krachtens de flora- en faunawet. Een rechter zou het rijk kunnen dwingen om de schadelijke gevolgen van de schermen te verminderen. Vogelaars van de West-Brabantse Vogelwerkgroep dreigden enkele weken geleden de minister voor de rechter te dagen.