Saddam is nu formeel in handen van Irak

Saddam Hussein en elf naaste medewerkers onder wie ex-vice-premier Tareq Aziz zijn vandaag officieel overgedragen aan de nieuwe Iraakse autoriteiten. Zij blijven echter in Amerikaanse hechtenis tot de Iraakse autoriteiten in staat zijn hen vast te houden. Salem Chalabi, de directeur van het speciale Iraakse tribunaal dat hen tezijnertijd gaat berechten, zei de verdachten vanochtend op de hoogte te hebben gesteld van hun rechten. Morgen worden ze voor het tribunaal voorgeleid en krijgen ze de beschuldigingen horen die tegen hen zijn ingebracht.

De juridische overdracht betekent dat de verdachten niet langer de status hebben van krijgsgevangene, die wordt beschermd door de Geneefse Conventies, maar verdachte criminelen zijn die onder de Iraakse wet vallen. De vroegere Amerikaanse autoriteiten in Irak hadden de doodstraf afgeschaft. Maar de Iraakse minister van Justitie, Malek Dohan al-Hassan, zei gisteren in een interview met een Italiaanse krant dat de nieuwe interim-regering het desbetreffende decreet zojuist had herroepen. Het speciale tribunaal kan volgens hem de doodstraf opleggen voor misdrijven tegen de menselijkheid, genocide en gebruik van chemische wapens. ,,We hebben de doodstraf hersteld'', zei hij. ,,We zijn een soevereine staat, we hebben zojuist onze vrijheid herkregen'', zei hij.

De Franse advocaat Emmanuel Ludot, die deel uitmaakt van het 20 leden tellend defensieteam dat door Saddams vrouw is aangesteld, zei dat de afgezette president zal weigeren de rechtbank te erkennen. ,,Het zal een hof van vergelding zijn'', zei hij, ,,een vereffening van rekeningen.''

Een andere van Saddam Husseins buitenlandse advocaten, de Jordaniër Issam Ghazawi, zei gisteren door minister Dohan al-Hassan met de dood te zijn bedreigd als hij naar Irak zou komen voor de verdediging van de ex-president. ,,De Iraakse minister heeft mij vandaag (dinsdag) opgebeld en me gezegd: `Als u denkt, u en de anderen, naar Irak te komen om Saddam te verdedigen. dan zullen we jullie miet alleen doden maar in stukken snijden, kan niet schelen welke partijen of individuen jullie steunen'.'' De minister ontkende dat later. ,,Het is een bekende leugenaar'', zei hij. ,,Ik heb niemand bedreigd. Ik heb hem gezegd: `als u Saddam Hussein wilt verdedigen moet u naar Irak komen en eerst de massagraven bezoeken'.''