Premier stuurt brief aan columnist

Met een polemisch getoonzette `open brief' heeft premier Balkenende zich vandaag gericht tegen Volkskrant-columnist Jan Mulder, omdat deze de minister-president verkeerd zou hebben geciteerd.

In de open brief, vandaag op de voorpagina van de Volkskrant, naast de plaats waar om de andere dag de column van Mulder staat afgedrukt, verwijt de premier de columnist dat deze ,,op hoge toon vermeende fouten bij anderen aan de kaak stelt'' en vermaant hij hem dat ,,een beetje zelfkritiek geen kwaad zou kunnen''.

Aanleiding tot de open brief is dat Mulder gisteren in zijn column excuses van de premier had verlangd, naar aanleiding van diens persconferentie van afgelopen vrijdag, toen de minister-president zich kritisch uitliet over het mediaklimaat rond bondscoach Dick Advocaat. Tot zulke excuses schrijft Balkenende niet bereid te zijn, omdat hij op de persconferentie Mulder en zijn omstreden oproep om Advocaat te ,,stenigen'' niet heeft genoemd.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst staat Balkenendes `open brief' op zichzelf en maakt zij geen deel uit van een wijder streven, de pers van regeringswege voortaan directer `lik op stuk' te geven. PvdA-oppositieleider Bos wil op de brief liever niet reageren, ,,omdat er van onze kant geen enkele behoefte bestaat aan een reprise van het debat over koninklijke satire van enkele maanden geleden'', aldus een woordvoerder.

Bij de coalitiepartijen bestaat begrip voor Balkenendes stap van vrijdag, om in het debat rond Advocaat een waarschuwend woord te laten horen. ,,Maar ik vind het wel opmerkelijk dat – voor zover bekend voor het eerst in de parlementaire geschiedenis – een premier zich nu op hetzelfde niveau als een columnist begeeft'', meent D66-fractieleider Dittrich.

Bij de CDA-fractie in de Kamer leeft enige bezorgdheid dat premier Balkenende zich in zijn brief van het stijlmiddel der ironie bedient terwijl, zoals Balkenende in zijn brief zelf betoogt, `onbegrepen ironie' eerder in het geval van Mulder al tot zoveel rumoer geleid heeft.

brief balkenende pagina 3