Ook parfum valt nu onder auteursrecht

Parfumgeuren namaken mag niet. Het gerechtshof in Den Bosch heeft fabrikant van imitatiegeuren Kecofa in Kerkrade verboden het luchtje Female Treasure nog te verkopen. Het hof oordeelde dat 24 van de 26 ingrediënten hetzelfde zijn als in Trésor van topmerk Lancôme, onderdeel van het Franse cosmeticaconcern L'Oréal.

Het gerechtshof erkent hiermee de auteursrechtelijke bescherming van reukstof. ,,Deze reukstof is niet alleen, zoals wordt vereist, zintuigelijk waarneembaar, maar ook voldoende concreet en stabiel om als werk in de zin van de Auteurswet 1912 te kunnen worden beschouwd'', aldus het vonnis van het hof op 8 juni.

Volgens partner B. Kist van merkenadviesbureau Shield Mark is het de eerste keer dat een Nederlandse rechter reukstof auteursrechtelijke bescherming toekent. ,,De uitspraak is van groot belang voor fabrikanten van topmerken. Die kunnen na dit arrest niet alleen inbreuken op hun merkrechten aanpakken, maar nu ook geurnabootsingen bestrijden op basis van auteursrecht.''

Volgens Kecofa-directeur L. Meels is het vonnis een wereldprimeur. Hij is gestopt met de verkoop van Female Treasure, maar tekent cassatie aan en stapt naar het Europees Hof. ,,Alle deskundigen in de parfumindustrie vinden het een niet te begrijpen beslissing. Deze uitspraak kan een verstrekkend precedent scheppen voor de geur- en smaakindustrie'', vindt Meels.

Dure merken imiteren elkaar vaak ook, zegt directeur L. Meels van parfumfabrikant Kecofa. ,,Als vanille een trend is, gebruiken veel merken dat als basis voor een nieuwe geur. Een andere keer is het citrus waar de industrie op springt. Saillant detail is dat Trésor een variatie is op Eternity van Calvin Klein.''

L'Oreal wil geen commentaar geven op de rechtszaak tegen Kecofa.

Kecofa is een bedrijf uit Kerkrade dat goedkope cosmetica produceert die vaak lijkt op dat van duurdere merken. Het adverteert met: `Ruikt als een topmerk, maar is tien keer goedkoper'. De flesjes parfum van Kecofa kosten 2 à 5 euro en worden verkocht bij drogisterijketen Trekpleister. Het bedrijf exporteert naar 71 landen. Volgens Meels betalen consumenten te veel voor parfum. ,,Vaak is de kostprijs van topmerken eentiende van de winkelprijs.''

Kecofa komt vaak in aanraking met justitie, omdat het topmerken imiteert. Zo verbood de rechter twee jaar geleden het bedrijf om een flesje op de markt te brengen dat vrijwel hetzelfde was als dat van Gaultier, een mannelijke torso.

Eerder won het bedrijf een rechtszaak om Female Treasure, omdat L'Oreal meende dat die naam te veel leek op Trésor.

    • Frits Baltesen