Nortel alleen in naam nog fabrikant

Een fabrikant zonder fabrieken. Bij de Canadese telecomleverancier Nortel is het sinds gisteren een feit. Nortel verkoopt de laatste pluk van zijn fabrieken aan Flextronics, dat is gespecialiseerd in grootschalige productie van elektronica-apparatuur.

Nortel had ooit 450 fabrieken. Maar de malaise in de telecomindustrie heeft het bedrijf gedwongen het roer volledig om te gooien. Inmiddels staan er 60.000 mensen minder op de loonlijst. Nortel, dat nog een paar kleine proeffabriekjes aanhoudt, gaat zich nu volledig richten op het ontwerpen van telecomapparatuur.

Flextronics, dat Singapore als basis heeft, is geen onbekende opkoper van fabrieken. Bedrijven als Ericsson en Philips hebben ook zaken gedaan met de Singaporezen. Flextronics koopt van Nortel de fabrieken voor een bedrag dat ligt tussen de 675 en 725 miljoen dollar.

Nortel kwam de afgelopen jaren niet alleen in de problemen door de malaise in de telecomindustrie, maar werd eveneens getroffen door een boekhoudschandaal. Eerder dit jaar werden drie topmanagers ontslagen. De resultaten over 2003 zijn nog steeds niet bekend, die worden in het volgende kwartaal verwacht. Ook zal Nortel, dat vroeger Northern telecom heette, resultaten van vóór 2003 bijstellen.