Medaille in gevaar

Jerome Young (27) had niet mogen deelnemen aan de Olympische Spelen in Sydney, waar hij vier jaar geleden goud won met de Amerikaanse estafetteploeg. Dat oordeelt het sportarbitragehof CAS in Lausanne. De internationale atletiekfederatie overweegt de Amerikanen alsnog te diskwalificeren en het eremetaal toe te kennen aan Nigeria.

Young werd op 26 juni 1999 betrapt op het gebruik van nandrolon. Volgens het CAS had de atleet vanaf die datum twee jaar geschorst moeten worden. De Amerikaanse atletiekfederatie stopte de zaak in de doofpot waardoor Young in Sydney kon starten op de 4x400 meter met de estafetteploeg, met vijfvoudig olympisch kampioen Michael Johnson.

,,Ik houd vol dat ik sinds juni 1999 geen verboden middelen heb gebruikt'', reageerde Young. ,,Er is niets veranderd dat deze uitspraak van het CAS rechtvaardigt. In 2000 hebben drie onafhankelijke experts geconcludeerd dat de Amerikaanse atletiekfederatie onvoldoende bewijs had.''

De positieve controle van Young kwam pas na de WK in Parijs (augustus 2002), waar hij wereldkampioen op de 400 meter werd, aan het licht. Een Amerikaanse krant onthulde daarna dat hij op 26 juni 1999 betrapt was op nandrolongebruik. De Amerikaanse atletiekfederatie weigerde eerst de naam van de atleet vrij te geven. In februari van dit jaar gaf Young toe in 1999 betrapt te zijn, waarop de zaak werd voorgelegd aan het CAS.