Koken

De spanning stijgt op de bergen van Braga. Na drie weken internationaal voetbal zijn alleen de Hollandse hotelgasten overgebleven in Casa Dos Lagos. Het onvermijdelijke gevolg van het knock-out-systeem. De discussies over wel of geen penalty zijn verstomd. We hebben de Denen, Zweden, Britten, Bulgaren en Italianen uitgezwaaid en succes gewenst met het verwerken van hun verlies. We zitten nu alleen opgescheept met de barones en de dochters van de barones die alledrie nog nooit van rugdekking of looplijnen hebben gehoord. Zij zijn vanavond voor Portugal, vanzelfsprekend, wij veinzen een sterke voorkeur voor Oranje. Morgenmiddag schenkt de winnende partij champagne aan het zwembad. Voor morgenavond hebben we onder aan de berg van Braga een andere weddenschap uitstaan. Dan moet de winnende partij koken in het restaurant van de sik, de vriendelijke kroegbaas die na drie weken fado nu het toppunt van optimisme uitstraalt. Wat eten betreft is het misschien beter dat de Portugezen naar de finale gaan. De vrouw van de sik kan heerlijk koken. En als Oranje wint? Dan wordt het McDonald's om de hoek. De Amerikaanse fast-foodketen is in Portugal, een culinair Mekka, aan een indrukwekkende inhaalrace bezig.

    • Jaap Bloembergen