Kluwer Nederland schrapt 250 banen

Kluwer Nederland schrapt volgend jaar ruim eenvijfde van het totaal aantal banen. De uitgever van vooral juridische en fiscale informatie wil hiermee de trend van dalende resultaten doorbreken. Er gaan 250 van de 1.150 functies verloren. Kluwer Nederland heeft vestigingen in Deventer en Alphen aan den Rijn.

De reorganisatie bij het Nederlandse deel van Wolters Kluwer maakt onderdeel uit van het omvangrijke besparingsprogramma dat bestuursvoorzitter N. McKinstry in oktober vorig jaar ontvouwde. Toen werd bekend dat de uitgeverij de komende drie jaar 1.600 banen schrapt om de resultaten van het concern te verbeteren. De reorganisatie moet leiden tot een jaarlijkse kostenbesparing van 240 miljoen euro.

McKinstry verklaarde vervolgens bij de publicatie van de jaarcijfers in maart dat in Nederland ,,agressief'' zou worden gereorganiseerd. Inmiddels is tijdschriftendochter Ten Hagen & Stam (ruim 350 werknemers) onlangs voor een groot deel verkocht aan branchegenoot SDU, nadat een eerdere poging daartoe mislukte.

Volgens een woordvoerder maakt Kluwer Nederland ,,nu nog winst''. ,,Maar de resultaten dalen al sinds drie of vier jaar.'' Als belangrijkste oorzaak noemt Kluwer de economische neergang, waardoor klanten als advocaten en fiscalisten minder informatie afnemen. Maar ook de verminderde wetgeving vanuit de Rijksoverheid speelt volgens de woordvoerder de uitgeverij parten.

Om het tij te keren wil Kluwer het aantal producten verminderen. ,,We hebben te veel producten en te veel merken. Dat gaan we beter bundelen.'' Verder werkt het bedrijf versneld aan digitalisering van informatie, omdat klanten dat steeds meer wensen.

Vakbonden en personeel zijn vanmorgen geïnformeerd over de reorganisatie. Deze staat onder leiding van Patrick Morley, sinds april dit jaar directeur van Kluwer Nederland. Morley heeft eerder in de raad van bestuur van telecomconcern KPN gezeten. Bestuursvoorzitter McKinstry van Wolters Kluwer verwacht dat door de reorganisaties de winstgevendheid van het concern de komende jaren zal afnemen. Vanaf 2007 moet de winstmarge weer terug zijn op het oude niveau van circa 20 procent.