Kesler: spelers steunen Advocaat

Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, hoopt dat de spelers van het Nederlands elftal bondscoach Dick Advocaat zullen overhalen aan te blijven als de Hagenaar na het Europees Kampioenschap besluit op te stappen. ,,Ik verwacht dat de internationals dit ook zullen doen. Mark van Bommel heeft het voorbeeld gegeven door hem op te bellen en zijn steun te betuigen'', aldus Kesler. De geblesseerde PSV'er zou zondag door hebben gezegd: ,,Trainer, het is allemaal heel vervelend wat er is gebeurd, maar ik sta voor honderd procent achter u.''

Advocaat heeft in principe nog een contract tot en met het WK van 2006. De bijtende kritiek van de media en analytici hebben ervoor gezorgd dat een deel van het plezier in zijn werk hem is ontnomen, zo verklaarde hij deze week.

Kesler ziet geen aanleiding de verbintenis met Advocaat te verbreken. ,,In de sport telt alleen het uiteindelijke resultaat. Je kunt toch niet zeggen dat je het slecht hebt gedaan als je bij de laatste vier landen van Europa eindigt, terwijl er al zoveel grote voetbalnaties thuis zijn. De KNVB vaart zijn eigen koers in dit opzicht. Als de spelers deze bondscoach niet meer zien zitten, wordt het een ander verhaal. Wij hebben echter signalen ontvangen dat deze groep juist nog alle vertrouwen heeft in Dick Advocaat.''

Assistent Willem van Hanegem heeft contractueel zijn lot verbonden aan dat van Advocaat. Ook hij stapt waarschijnlijk op als de bondscoach dat doet. In het contract met Advocaat is een clausule ingebouwd die bepaalt dat de overeenkomst ontbonden wordt als de resultaten tegenvallen, maar daar kan na het bereiken van de halve finale geen sprake meer van zijn.

Kesler wil pas na het EK, als de kruitdampen zijn opgetrokken en de emoties zijn verdwenen, met Advocaat in een rustige sfeer rond de tafel gaan zitten voor een evaluatie. Kesler ontkent dat hij ich al oriënteert op een opvolger, die vanaf september Oranje moet coachen in de voorronden van het WK. In augustus staat een oefenwedstrijd tegen Zweden gepland. ,,Dat zou onfatsoenlijk zijn. Zo'n man kan dan later zeggen dat hij al is benaderd toen er nog een bondscoach zat.''

Advocaat en zijn vrouw zijn nog niet bedreigd, zo verzekert de KNVB. Wel kwamen er boze emails binnen die de bond niet serieus neemt. Eergisteren ontkende de bondscoach eveneens dat hij was bedreigd.