Karzai tegen NAVO: haast u met troepen

De Afghaanse president Karzai heeft gisteren de 26 NAVO-leiders krachtig opgeroepen sneller dan gepland troepen naar Afghanistan te sturen, in de aanloop naar de verkiezingen in september.

Karzai deed dit op de tweede en laatste dag van de NAVO-top in Istanbul. Daar hadden de NAVO-leiders een dag eerder besloten de Afghaanse vredesmissie uit te breiden van 6.500 naar zo'n 8.700 troepen, met daarnaast zo'n 1.300 troepen als reserve buiten het land.

Hoewel de NAVO al eind vorig jaar tot de uitbreiding besloten had, kwam deze uiterst moeizaam tot stand door weigeringen van lidstaten om troepen te leveren. ,,Haast u alstublieft'', zei Karzai tegen de NAVO-leiders. ,,Kom sneller dan september en geef de Afghaanse mannen en vrouwen een kans om vrijuit te stemmen, zonder angst, zonder dwang.'' Karzai zei dat mensen uit zijn hele land hem vragen om meer vredestroepen van de NAVO.

Nederland zal met 120 tot 150 man de leiding nemen van een nieuw provinciaal wederopbouwteam in de noordelijke provincie Baghlan, een van de drie nieuwe NAVO-teams. Karzai bedankte de leiders voor de uitbreiding van de NAVO-missie en zei: ,,Het Afghaanse volk heeft vertrouwen in de veiligheid die u aan ons zult geven, maar het Afghaanse volk heeft die veiligheid vandaag nodig en niet morgen.''

Hij verwees in dit verband naar de recente dodelijke aanslagen op kiesregistratiemedewerkers en onderstreepte dat de verkiezingen op tijd moet worden gehouden. Volgens Karzai zijn inmiddels ruim 5 miljoen van de tien miljoen kiesgerechtigden geregistreerd.

Ofschoon Karzai zich ,,gelukkig'' betoonde met de NAVO-uitbreiding, zei een woordvoerder van het ministerie van Defensie, generaal Zahir Azimy, in Kabul tegen het persbureau Reuters: ,,Dit is een zaak voor de NAVO. Maar het is niet genoeg. We verwachten meer.''

De Franse president Chirac verwierp gisteren opnieuw, net als een dag ervoor, een plan van de Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld om de nieuwe snellereactiemacht van de NAVO in te zetten bij de beveiliging van de Afghaanse verkiezingen. ,,Die is daarvoor niet bedoeld'', zei Chirac. Frankrijk levert de meeste troepen voor deze macht. Overigens wil de NAVO binnenkort toch een verkenningseenheid naar Afghanistan sturen om een eventuele rol voor deze macht te onderzoeken, zeiden militaire adviseurs.

Deze Franse benadering wekte volgens diplomaten grote irritaties in Amerikaanse en Britse kring, ook omdat Chirac nog eens krachtig zijn verzet herhaalde tegen een formele NAVO-rol in Irak bij de training van het leger. ,,Ik ben compleet afkerig tegenover het idee voor een NAVO-vestiging in Irak'', zei Chirac. ,,Het zou gevaarlijk zijn, contraproductief en ook verkeerd begrepen worden door de Irakezen, die tenslotte een beetje respect verdienen.''

Amerikaanse functionarissen zeiden dat het trainingsprogramma van de NAVO een gecentraliseerde missie onder NAVO-commando moet zijn, ook al willen Frankrijk en Duitsland die training buiten Irak geven. ,,We hebben op deze top een besluit genomen om een collectieve missie in Irak te beginnen'', hield de Amerikaanse NAVO-ambassadeur Burns vol.

    • Robert van de Roer