Israël moet tracé muur aanpassen

Israël moet het tracé van een segment van de omstreden veiligheidsafscheiding op de Westelijke Jordaanoever wijzigen om de schade voor de Palestijnse bewoners te beperken.

Dit heeft het Israëlische Hooggerechtshof vanmorgen bepaald. Volgens het hof moet een alternatief worden gevonden ook al zou dit resulteren in minder veiligheid voor Israël. Het ministerie van Defensie heeft aangekondigd de uitspraak te respecteren en een ander tracé te zullen kiezen. De bouw van de afscheiding in dit gebied was eerder hangende de uitspraak in opdracht van het hof bevroren.

De uitspraak betreft een segment van 40 kilometer ten noordwesten van Jeruzalem, waarvan de loop van 30 kilometer moet worden veranderd. De geplande route ,,benadeelt de plaatselijke bewoners op ernstige en acute wijze en schaadt hun rechten onder de humanitaire en internationale wet'', aldus het hof. Zijn uitspraak kan precedentwerking hebben voor meer dan twintig vergelijkbare bezwaren die tegen andere segmenten van de afscheiding zijn ingediend. Op 9 juli komt het Internationaal Gerechtshof in Den Haag met een uitspraak over de wettigheid van de afscheiding.

Israël begon de bouw van de afscheiding, soms hekwerk, soms betonnen muur, in 2002 om Palestijnse zelfmoordterroristen buiten te houden. Maar volgens de Palestijnen komt het neer op een verkapte annexatie van hun land aangezien grote stukken op Palestijns gebied worden gebouwd, soms diep penetrerend om Israëlische nederzettingen binnen de afscheiding te brengen. Inmiddels is ongeveer een kwart van de 680 kilometer lange afscheiding voltooid.

De zaak voor het Israëlische hof was aangespannen door Palestijnse dorpen in het betrokken gebied, die werden gesteund door dertig inwoners van een naburige Israëlische grensplaats. Zij maakten bezwaar tegen een geplande lus die 45.000 dorpelingen zou afsnijden van hun olijf- en citrusboomgaarden, van buurdorpen en van steden van de Westelijke Jordaanoever waarop ze voor onderwijs en zorg zijn aangewezen.

De advocaat van de Palestijnen, Mohammed Dahlan, noemde de uitspraak nog belangrijker dan de komende in Den Haag, omdat ,,deze een vervolg zal krijgen''. ,,Het hof zegt wat we van het begin af aan hebben gezegd, dat de bouw van de muur zoals die wordt gebouwd illegaal is en dat er een andere manier is om te bouwen die veiligheid aan Israël geeft, maar de Palestijnse rechten niet schendt.''