Irak bepaalt olieprijs

De machtsoverdracht in Irak draagt bij aan de versterking van het geopolitieke evenwicht. Er is een redelijke kans dat Irak een stabiele, op consensus gebouwde regering krijgt, en de VS heeft wellicht een uitweg uit het moeras gevonden. De recente olieprijsdaling is daar een logische reactie op, maar er blijven veel risico's bestaan, vooral in Saoedi-Arabië.

De soevereiniteitsoverdracht aan een nieuwe Iraakse regering is niet alleen een grote overwinning, maar helpt de wereld op drie manieren veiliger te maken.

In de eerste plaats heeft de VS nu zicht op een zogeheten exit-strategie, door zijn bemoeienissen met Irak van een Verenigde Naties-wikkeltje te voorzien. De terugtrekking zal niet elegant zijn, maar de VS heeft waarschijnlijk het dubbele gevaar bezworen van een eindeloze bezetting en een vernederende aftocht.

In de tweede plaats zijn de betrekkingen tussen de VS en zijn belangrijkste bondgenoten verbeterd. Hoewel veel landen - met name Frankrijk - blij waren om te zien dat de unilateralistische benadering van de VS faalde, is de behoefte aan politieke stabiliteit en een hogere olieproductie nu universeel. De VS heeft immers zijn neo-imperialistische, neo-conservatieve agenda afgezwakt.

Tenslotte kan ook Irak zelf nu op weg zijn naar grotere stabiliteit. De meeste politieke en religieuze krachten in het land - inclusief de radicale shiïtische geestelijke Moqtada al-Sadr - lijken bereid tot samenwerking met de interimregering. De opstandelingen kunnen nog steeds shockeren middels dramatische gebaren als onthoofdingen, maar gehoopt mag worden dat dit soort praktijken steeds meer beperkt zal blijven tot randgroeperingen.

Uiteraard komt er bij dit gematigd positieve scenario een hoop geluk kijken.

Succesvolle verkiezingen zijn geenszins gegarandeerd, en het regionale perspectief is somber. De Amerikaanse zwakte zal de dissidenten in Saoedi-Arabië moed geven. Een crisis in dat land, Saoedi-Arabië heeft de grootste olieresreves ter wereld, kan tot veel grotere economische ontwrichtingen leiden dan iedere gebeurtenis in Irak.

De versterking van het geopolitieke evenwicht is niettemin groot genoeg om de recente olieprijsdaling te rechtvaardigen. Maar er zijn genoeg redenen waarom die prijs boven de 30 dollar zal blijven.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.

    • Edward Hadas