Hepburn jaagt op Grant in wervelende `Charade'

Het wervelende Charade (1963), met prachtige titelsequentie en heerlijke muziek van Henry Mancini, werd door regisseur Stanley Donen omschreven als `a mystery adventure comedy romance'. Audrey Hepburn wilde er alleen aan meedoen als Cary Grant de hoofdrol zou spelen. De toen 59-jarige Grant wilde wel, maar alleen als het script veranderde. Hij vond het ongeloofwaardig op zijn leeftijd nog achter de vrouwen aan te zitten. Schrijver Peter Stone keerde zijn scenario om. Hepburn jaagt onbeschaamd op de terughoudende Grant.

Dit levert twee klassieke scènes op. Als ze beiden in de lift van hun Parijse hotel staan, legt Hepburn haar vinger in het kuiltje van Grants kin. ,,How do you shave in there'', vraagt ze met kinderlijke verbazing. En eenmaal boven vraagt ze: ,,Do you know what is wrong with you'', waarna ze de vraag zelf beantwoordt met een krachtig benadrukt `nothing'.

Audrey Hepburn is de mondaine Regine (Reggie) Lampert, wier echtgenoot is vermoord met achterlating van 250.000 dollar. Maar waar? Plotseling zitten vijf mannen achter haar aan, allemaal op zoek naar het geld. Maar wie is te vertrouwen? Het spel met de identiteit van alle mannelijke personages krijgt een pendant in het spel dat Donen en Stone spelen met de imago's van Grant en Hepburn. De immer superslanke Hepburn roept de hele tijd dat ze honger heeft: `I could eat a horse'. En romantische held Grant moet af en toe zijn bril opzetten.

Dan is er nog het spel met de kijker, die al meteen in de eerste scène op het verkeerde been wordt gezet. Er verschijnt een pistool in beeld, met spannende muziek op de achtergrond. De nietsvermoedende Hepburn lijkt het slachtoffer te worden. De trekker wordt overgehaald. Uit de loop komt water. Het waterpistool hoort toe aan het kind van een kennis. De toeschouwer kijkt machteloos toe. De kern van cinema. Zelden was gemanipuleerd worden zo prettig.

Charade. Regie: Stanley Donen. Met: Audrey Hepburn, Cary Grant, Walter Matthau, James Coburn, George Kennedy. In: Filmmuseum Cinerama, Amsterdam; Filmhuis Den Haag; Lantaren/Venster, Rotterdam.

    • André Waardenburg