Heel erg `cool' in een veel te grote witte short

Supertalent Donald Young (14) maakte deze week zijn Wimbledondebuut. De donkere junior is de hoop van het Amerikaanse tennis. ,,Over twee jaar kan deze jongen wel eens heel grote dingen gaan doen.''

Rond de baan waar Donald Young gisteren zijn partij in de tweede ronde van het juniorentoernooi van Wimbledon speelde, wemelde het van de fotografen, coaches, managers en talentenjagers. De 14-jarige Amerikaan reageerde uiterlijk onbewogen op de aandacht. In een veel te grote witte short probeerde hij op het gras van Wimbledon vooral zo cool mogelijk over te komen.

Bij vlagen liet Young tegen de vier jaar oudere Duitser Sebastian Rieschick zijn fenomenale talenten zien. Met zijn `gouden handjes' legde de donkere atleet de ballen neer waar hij wilde, maar uiteindelijk verloor Young de slag tegen zijn fysiek veel sterkere opponent. Terneergeslagen liep het linkshandige talent na het laatste punt naar het net. Een gedroomd succes op het toernooi van Wimbledon was uitgebleven. Maar als de hooggespannen verwachtingen van veel tenniskenners uitkomen, is het slechts een kwestie van tijd voordat Young de tenniswereld verovert.

Een kwartiertje na zijn nederlaag was de lach terug op het gezicht van de junior die op tweejarige leeftijd begon met tennissen. ,,Het was prachtig om eens op Wimbledon te zijn'', zei Young in een klein hokje in de persruimte van de All England Club. ,,Ik kende het wel van de televisie. Maar in het echt is het anders. Dit is mooi. Ik hoop hier nog vaak terug te komen. Ik wil nummer één van de wereld worden en ieder grandslamtoernooi meer dan één keer winnen.''

Volgens oud-proftennisser Brad Gilbert heeft Young het in zich om uit te groeien tot een topper. De coach van Andy Roddick was gisteren een aandachtig toeschouwer bij het optreden van zijn jonge landgenoot. ,,Ik heb hem een keer zien spelen toen hij elf jaar oud was. Ik wilde weten hoever hij nu was. Hij is vooruitgegaan'', stelde Gilbert vlakbij het centre court. ,,Over twee jaar kan deze jongen wel eens heel grote dingen gaan doen.''

Young heeft nu al dagelijks mensen om zich heen die hem voorbereiden op een leven als topsporter. Op Wimbledon wordt hij begeleid door zijn moeder, die tevens zijn coach en lerares is. Met teksten als ,,Nice baby!'' en ,,You can do it Donald!'' moedigde ze haar kind aan. Naast haar zaten een trainingsmaatje van Young en twee managers die alle zaken voor hem regelen.

Sinds december vorig jaar mag de in Chicago geboren Young zich officieel prof noemen. Tijdens Wimbledon onderhandelden zijn managers met kleding- en racketfabrikanten over contracten. ,,En dan hebben we het over echt grote bedragen'', zegt manager Olivier van Lindonk. ,,Er zijn veel bedrijven die iets in hem zien. De aandacht rond zijn persoon is enorm. Hij heeft de afgelopen maanden in talloze Amerikaanse kranten en tijdschriften gestaan. Hij heeft alles in zich om uit te groeien tot iets speciaals. Het voetbal heeft Freddy Adu, het golf Michelle Wie en Young kan een fenomeen in het tennis worden. Dat hij donker is geeft het een extra dimensie.''

Het kindsterretje groeide op in de binnenstad van Chicago als zoon van het tennisgekke echtpaar Donald en Illona Young. Tien jaar geleden begon de familie Young een tennisschool omdat de jonge Donald volgens zijn moeder ,,om tegenstanders verlegen zat''. Een paar jaar terug zag Illona Young in dat haar zoon met afstand de beste leerling van de school was. Inmiddels reist ze met hem de wereld over en is de academie verhuisd naar Atlanta. Buiten de tennislessen probeert ze haar zoon te beschermen tegen de talloze mensen die iets van hem willen.

,,Het is lastig want we hebben geen voorbeeld. Hij zal zelf zijn eigen weg moeten uitstippelen naar de top. Ik kan hem daarmee proberen te helpen. Hij is nu al een rolmodel voor andere kinderen. Zowel blank als zwart. Kinderen kijken naar de atleet, niet naar de huidskleur'', vertelde Youngs moeder, die van een vergelijking met de familie Williams niets wil weten. ,,We hebben niets met hen gemeen. Onze achtergrond is heel anders. Wij zijn altijd met tennis bezig geweest. De familie Williams niet.''

De komende tijd zal Young de verwachtingen moeten zien waar te maken in het juniorencircuit en op de proftour. Tijdens Wimbledon deed hij zelfvertrouwen op door maandag in de eerste ronde te winnen van de Nederlander Robin Haase. Young: ,,Een eerste zege op een grandslamtoernooi is belangrijk. Ik ben heel blij met die overwinning.''

Volgende week doet Young voor het eerst mee aan een ATP-evenement. Hij heeft een wildcard gekregen voor het kwalificatietoernooi van Los Angeles. De kans dat de kleine Young daar al voor verrassingen gaat zorgen, lijkt niet groot. Maar iedere bal die hij daar op zijn geliefde hardcourt zal slaan, zal nauwlettend worden gevolgd. De Amerikanen gaan er `gewoon' vanuit dat Young de Michael Jordan of Tiger Woods van het tennis wordt.

    • Koen Greven