Goede dag

In tegenstelling tot sommige analytici en trainers vind ik niet dat het Nederlands elftal avontuurlijker moet gaan voetballen. Het team speelde tegen Zweden naar zijn mogelijkheden. Dit Oranje is geen elftal van briljante ingevingen, maar een ploeg die het moet hebben van een goede organisatie en hard werkende spelers. Of zo nu en dan van een bevlieging van iemand.

Het is zo langzamerhand wel duidelijk dat Van der Meyde voor dit niveau te kort komt. Hij was tegen Zweden zo desolaat en zo weinig energiek. Je moet toch alles geven in zo'n wedstrijd, er tegenaan gaan. Dit maak je misschien nooit meer mee. Andy liep slechts met zijn hoofd te schudden als het weer eens mis ging. Robben speelde tegen Tsjechië fantastisch. Daarna liet Arjen af en toe nog wel mooie acties zien, maar was hij heel erg op zichzelf gericht. Eigenlijk wat ze hem bij PSV ook wel verweten. Hij zit heel erg opgesloten in zichzelf. Terwijl hij steengoed kan voetballen. Feitelijk hebben we voorin alleen nog Van Nistelrooy die naar behoren presteert.

Op het middenveld ontbreekt het aan dynamiek. Seedorf is aan de bal soms fantastisch en was tegen de Zweden een keer zelfs briljant met die steekbal op Van Nistelrooy. Ook hij speelt echter te vaak zijn eigen wedstrijd. Kijk maar eens hoe vaak hij met de rug naar de bal staat wanneer de keeper van de andere ploeg uittrapt. Als de tegenpartij de bal heeft, doet hij voor slechts dertig procent mee.

Het zou mooi zijn geweest als zaterdag de momenten dat Ljungberg op de paal schoot en Larsson op de lat knalde, waren gefilmd vanuit een helikopter, boven het veld. Dan had je gezien dat Seedorf toen nog bijna in de spits stond. Terwijl alle Zweedse middenvelders rondom het Nederlandse strafschopgebied liepen.

Advocaat moet Seedorf op zijn merites beoordelen. Ik zou hem voor de video zetten en zeggen: ,,Dit zijn cruciale momenten die bepalen of je verliest of wint, en wat doe jij nu?'' Je moet ook tonen wat hij wél goed doet. En daar een mix tussen vinden. Seedorf eist met woorden en gebaren een leidersrol op die hij in de praktijk niet waarmaakt. In dat opzicht kan hij nog niet in de schaduw staan van Nedved.

Achterin wordt Oranje wel steeds beter. Ik had vorige week kritiek op Van Bronckhorst, meende dat hij geen kerel is. Giovanni maakt nu elke wedstrijd progressie. Bouma en Stam doen het ook goed.

De Portugezen stoppen veel meer dynamiek in hun spel dan de Nederlanders. Daarom zal Oranje een heel goede dag moeten hebben om dit team te verslaan. En net zoveel geluk als vorige week. Aan de andere kant creëren de Portugezen heel weinig kansen. En omdat ze allemaal zo'n drang naar voren hebben, geven ze achterin ook nog wel eens wat cadeau.

Aan Dick Advocaat kun je echt zien dat hij op de toppen van zijn tenen loopt. Hij vindt van zichzelf dat hij enorm zijn best heeft gedaan, inzet toont, maar ondertussen door iedereen op een verkeerde manier wordt bejegend. Er zijn inderdaad mannen die heel ongenuanceerd tegen hem aankakken. Na die wissel is hij zich te veel gaan verdedigen. Je hebt een keuze gemaakt en dan moet je er ook klaar mee zijn. Als ik nu naar hem kijk, denk ik: dit houdt Dick niet vol. Het zou wel eens kunnen zijn dat hij ermee kapt. Eigenlijk heeft hij al een hint in die richting gegeven.

Ik zal niet de enige zijn die van mening is dat de Tsjechen het beste elftal hebben. Je kunt zien dat deze ploeg al een aantal jaren bij elkaar is. Nedved, Rosicky, Poborsky en Baros zijn geweldige voetballers. Hun verdediging blijft toch steeds aardig overeind. Alleen tegen Nederland niet. Misschien zegt dat ook wat over de kracht van Oranje.

Nederland-Tsjechië was de mooiste wedstrijd en wie weet straks de finale.

    • Foppe de Haan