FNV verlangt hoge bonus voor ING'er

FNV Bondgenoten is uit op een forse looncompensatie voor de werknemers van ING. Als antwoord op de hoge beloningen van de top van ING, eist de vakbond een incidentele loonsverhoging van 7,5 procent.

Dat zegt Leo Vlek, onderhandelaar van FNV Bondgenoten. De vakbond heeft vorige week zijn voorstellen ten aanzien van de nieuwe CAO (25.000 werknemers), die van mei dit jaar loopt tot en met april volgend jaar, naar ING opgestuurd. ,,En per 1 januari 2005 eisen we een structurele loonstijging van 1,25 procent'', zegt Vlek.

Deze eis is overeenstemming met de richtlijn van de vakcentrale FNV. In het Najaarsakkoord van 2003 hadden sociale partners voor 2005 nog een gemiddelde CAO-loonsverhoging afgesproken `naderend tot nul'. Het akkoord is van de baan, nadat er geen overeenstemming kon worden bereikt in mei over het prepensioen.

ING wil desgevraagd geen commentaar geven op de voorstellen van FNV Bondgenoten. De bond heeft volgens onderhandelaar Vlek honderden boze e-mails ontvangen van ING-medewerkers over de omvangrijke salarisstijging van de leden van de raad van bestuur van het bedrijf. In 2003 namen de vaste salarissen van de top toe met 7,5 procent, terwijl de winstbonus van bijvoorbeeld voormalig bestuursvoorzitter Ewald Kist steeg van nul (2002) naar 400.000 euro. Zijn beloning groeide daardoor met 64 procent. ,,De bestuurders van ING hebben een structurele salarisstijging gekregen van 7,5 procent, en daar stellen wij een incidentele looneis tegenover met eenzelfde percentage'', zegt Vlek. Ook wil FNV Bondgenoten vasthouden aan de premievrije pensioenregeling van ING. De bank en verzekeraar is sinds vorig jaar in discussie met de bonden over het afschaffen van de premievrije pensioenregeling, omdat die te duur zou worden voor het concern. Bij de meeste Nederlandse bedrijven betalen de werknemers mee aan hun pensioen.

,,Het is niet goed gevallen bij het personeel dat terwijl die discussie loopt, de top zichzelf vorig jaar een premievrij pensioen heeft gegeven. Ik heb ook niet het idee dat de pensioenkosten de pan uit rijzen voor ING.'' Uit een recent rapport, van een speciale werkgroep met onder meer vertegenwoordigers van de vakbonden, blijkt dat de pensioenuitgaven van ING naar verwachting oplopen van 8 procent van de loonsom in de jaren voor 2000, naar 38 procent in 2008.

Vakbond De Unie liet eerder al weten bij de komende CAO-onderhandelingen met ING in te zetten op een structurele loonsverhoging van 1,5 procent. De Unie is tegen loonmatiging bij goed presterende bedrijven.

    • Philip de Wit