Fiscus zit oliereus Yukos op de huid

Voor de Russische oliegigant Yukos, de tweede oliemaatschappij van Rusland, dreigt een faillissement. Wanneer de Russische belastingdienst vasthoudt aan een heffing van 3,4 miljard achterstallige belasting en boetes valt het doek voor Yukos.

Gisteren verloor Yukos voor het Moskouse Hof van Arbitrage een door de fiscus aangespannen rechtszaak, waarbij de rechter de belastingdienst in het gelijk stelde met de uitspraak dat de heffing terecht is. Eerder had Yukos (105.000 werknemers) dat bestreden.

Yukos wordt er onder meer van beschuldigd ten onrechte belastingvoordelen te hebben opgestreken in achtergebleven gebieden in Rusland, waar een speciaal belastingregime geldt. In ruil voor investeringen in regio's als de Oeral en aan de oevers van de Wolga en de verplichting lokale werknemers in dienst te nemen, hoefde de onderneming minder of helemaal geen belasting te betalen. Volgens de openbare aanklager heeft Yukos echter slechts een aantal nepbedrijven opgericht, die goedkoop ingekochte Yukos-olie in de betreffende regio's tegen marktprijzen verkocht. Het Moskouse Hof is het eens met die beschuldiging.

Yukos zal hoogstwaarschijnlijk cassatie aantekenen tegen het vonnis, maar dat hoeft de inning van de belastingschuld niet te verhinderen.

Of Yukos de 3,4 miljard dollar kan opbrengen, hangt mede af van wat er gebeurt met het beslag op de eigendommen van het bedrijf. Het vonnis van gisteren biedt daarover geen uitsluitsel. Momenteel kan er niets worden verkocht om inkomsten te genereren voor betaling van de schuld.

Zowel president Poetin als diverse regeringsfunctionarissen heeft eerder laten weten niet uit te zijn op het faillissement van Yukos. In een poging te relatie met het Kremlin te verbeteren, benoemde het bedrijf Viktor Gerasjtsjenko eind vorige week tot voorzitter van de raad van bestuur. De oud-president van de centrale bank van de Sovjet-Unie en van Rusland heeft goede contacten in regeringskringen. Maar tot nu toe heeft hij in Moskou nog niet veel bereikt.