EK voor KNVB ook zonder finale succesvol

De KNVB heeft ongeacht de uitkomst van de wedstrijd Nederland tegen Portugal van vanavond zijn doelen voor het Europees Kampioenschap al lang en breed bereikt. In financieel opzicht gebeurde dat met het halen van de kwartfinales. Sportief gezien streeft de bond ernaar om in elk eindtoernooi bij de laatste vier te eindigen. Ook dat is inmiddels gebeurd.

Na een paar magere jaren staat de afdeling betaald voetbal van de KNVB weer dik in de plus. Al voor het EK stond vast dat het begrote positieve saldo van drie ton in euro's voor het boekjaar 2003-2004 door een meevaller ruim 2 miljoen hoger zou uitkomen. Dit vooral dankzij de opbrengst van de tv-rechten van de kwalificatiewedstrijd Nederland-Schotland, die zelfs in Duitsland door 10 miljoen mensen werd bekeken.

Dankzij het EK verwacht directeur Henk Kesler dat het vermoedelijke resultaat nog zal groeien tot boven de 4 miljoen euro. De doelstelling van de begroting voor Portugal was een opbrengst van netto 1,5 miljoen euro. Die werd gehaald na het bereiken van de kwartfinales. Nu Oranje zich bij de laatste vier van Europa heeft geschaard kan er, na aftrek van kosten, nog een miljoen bijkomen.

In het streven naar optimale randvoorwaarden heeft de KNVB voor het project Euro 2004 niet op een dubbeltje gekeken. Neem bijvoorbeeld de kosten voor het vijfsterrenhotel in de Algarve en een even luxe onderkomen voor het trainingskamp aan het Meer van Genève. De chartervluchten naar de speelsteden tijdens het EK kwamen ook voor rekening van de bond. Verder werd extra personeel op projectbasis ingehuurd. Zoals voorlichter Eef Brouwers, die na het EK een rapportage zal maken over het imago van Oranje.

De voetbalbond is echter met zijn uitgaven binnen de startpremie gebleven van 4,7 miljoen euro die de UEFA voor EK-deelname beschikbaar stelt. Kesler ergert zich aan critici die de indruk wekken dat de bond met geld smijt. ,,De Duitsers hebben ongeveer hetzelfde bedrag uitgegeven. Ook de Denen zaten in de Algarve. Je probeert ideale werkomstandigheden te creëren. Na de poulewedstrijden kregen we voor de vier behaalde punten nog eens 1 miljoen euro.''

Het Nederlands elftal is in financieel opzicht de levensader van de sectie betaald voetbal. Bijna tachtig procent van alle inkomsten wordt gegenereerd uit recettes, tv-rechten en sponsoring. Kesler: ,,Die ontwikkeling komt onder druk te staan omdat wij de komende twee jaar WK-kwalificatiewedstrijden moeten spelen in een poule van zeven landen. In het verleden hadden we vier uitduels in zo'n cyclus, nu zes. Deze wedstrijden kosten alleen maar geld. Het betekent ook dat er minder ruimte is op de speelkalender voor vriendschappelijke wedstrijden tegen grote voetballanden die aan tv-rechten een hoge opbrengst kunnen opleveren. De duels die we in de voorronden moeten spelen tegen landen als Armenië en Macedonië zetten natuurlijk, om met een bekende politicus te spreken, geen doden aan de zeik.''

Dankzij de resultaten op het EK, het derde tv-sportevenement ter wereld, heeft Oranje zijn A-merk behouden en blijft daardoor interessant voor sponsors en lucratieve oefenpartners. Kesler: ,,Door de oranjegekte hebben bedrijven gezien wat zij qua acties en communicatie met het Nederlands elftal kunnen doen. Dat is geld waard. We presteren met Oranje hartstikke goed als klein voetballand. Daar mogen we wel eens trots op zijn in plaats van de ongenuanceerde kritiek over de coach van journalisten die nog nooit fatsoenlijk een bal hebben geraakt op niveau.''

De KNVB heeft vijf aflopende sponsorcontracten: Adecco, Shell, Nuon, Mastercard en PricewaterhouseCoopers. De verbintenis met Nike werd onlangs verlengd tot 2010. Met Pricewaterhouse, Adecco en Nuon is de bond in een vergevorderd stadium van onderhandeling over een nieuwe contractperiode. Ook met Mastercard wordt nog gesproken. Shell stopt, maar er hebben zich diverse nieuwe kandidaten gemeld. ,,We zullen zeker hetzelfde sponsorbedrag uit de markt halen'', zegt Kesler.

De helft van de 1,5 miljoen euro die de KNVB minimaal overhoudt aan het EK wil de bond steken in kunstgrasveldjes. De zogenoemde Cruyff Courts komen in alle steden waar betaald voetbal wordt gespeeld. De UEFA zal ook nog eens 675.000 euro aan dit project bijdragen. ,,We hopen tevens wat geld van de overheid te krijgen'', aldus Kesler. ,,We willen deze trapveldjes aanleggen om zaken als integratie, het bewegen van de jeugd en straatvoetbal te stimuleren.''

    • Erik Oudshoorn