David Daniels

De Amerikaanse countertenor David Daniels behoort tot de beste countertenoren van het moment. Zijn stem bezit souplesse, virtuoze hoogte en mannelijke kracht. Toch is Daniels recente cd Les nuits d'été vooral een curiositeit. Daniels zingt verzorgd en fraseert doordacht, maar de elegante, zwoele lyriek van Berlioz' liedcyclus komt in deze eerste uitvoering door een countertenor ooit merkwaardig uit de verf. Berlioz componeerde zijn cyclus voor vrouwen- én mannenstem. In de praktijk domineren uitvoeringen door sopraan en mezzosopraan, maar ook mannelijke zangers verlenen aan Berlioz' toverachtige kleuren een bijzondere sfeer. Daniels countertenor hangt er tussenin. Zijn Les nuits d'été is van grote muzikale schoonheid, maar androgyn van karakter – wat in het licht van Berlioz' onderhuidse muzikale erotiek vervreemdend werkt.

Overtuigender klinken de prachtige uitvoeringen van Ravels Mélodies populaires grecques en de Fauré's bekende liederen En sordine, Mandoline en Clair de Lune, frivool en sprankelend geïnstrumenteerd.

H. Berlioz: Les nuits d'été door David Daniels (countertenor). (Virgin 545646 2 8)

    • Mischa Spel