Bush negeert Chirac

President Bush heeft gisteren in Istanbul herhaald dat Turkije in de Europese Unie hoort, ondanks kritiek van de Franse president Chirac dat hij zich bemoeit met andermans zaken. ,,Amerika gelooft dat Turkije als Europese macht in de EU hoort'', zei Bush in een toespraak na afloop van de NAVO-top. Het EU-lidmaatschap voor Turkije zou een ,,cruciale vooruitgang zijn in de betrekkingen tussen de moslimwereld en het westen''.

Een dag eerder had Chirac een eenzelfde pleidooi van Bush op zondag gehekeld. Chirac zei dat Bush ,,te ver'' was gegaan; hij zei dat hij als Frans president Amerika ook niet ging vertellen hoe het zijn relaties met Mexico moest aanpakken. In zijn toespraak gisteren noemde Bush Turkije weer een voorbeeld van een moslim-democratie: ,,Het opnemen van Turkije in de EU zou bewijzen dat Europa niet de exclusieve club van één religie is, en het zou `de botsing van beschavingen' blootleggen als een voorbijgaande mythe in de geschiedenis''.

Bush riep ook de landen in het Midden-Oosten op tot politieke hervormingen om extremisme te bestrijden. Hij zei dat de VS geen democratie aan de regio zullen opleggen. Politieke veranderingen zijn nodig om welvaart te brengen, regeringen stabieler te maken en om steun voor militanten te ondermijnen, aldus Bush.

,,De historische prestatie van democratie in het Midden-Oosten in den brede zal een overwinning zijn die door ons allen gedeeld wordt. We moeten de banden, het vertrouwen en welwillendheid tussen ons en de mensen in het Midden-Oosten versterken.''