Brave film over de blues

De zeven films omvattende serie The Blues documenteert de geschiedenis van de blues: van Afrika naar Amerika naar Europa en weer terug. Uitvoerend producent is Martin Scorsese, die een aantal bekende regisseurs inschakelde om een episode te maken, onder wie Wim Wenders, Clint Eastwood en de Brit Mike Figgis.

Hoewel de reeks documentaires een chronologische lijn naloopt, van Scorsese's eigen Feel Like Going Home over de blues uit de Mississippi-delta tot de hiphop in Marc Levins Godfathers and Sons, kiest de distributeur er voor te beginnen met Red, White & Blues omdat hierin het Europese perspectief aan bod komt.

Mike Figgis (Internal Affairs, Leaving Las Vegas) filmt in Red, White & Blues een jamsessie in de Abbey Road studio's met Van Morrison, Tom Jones en Jeff Beck. Tussendoor doen ze uit de doeken hoe ze als Britse bleekscheten met de blues in aanraking kwamen na de Tweede Wereldoorlog. Figgis' documentaire bevat zo veel `talking heads' dat je op een gegeven moment niet meer weet wie aan het woord is.

Filmisch is het weinig opwindend. De saaie jamsessie van de krasse knarren had beter vervangen kunnen worden door meer archiefbeelden, die nu te spaarzaam gebruikt worden.

Voor wie al wat van muziekgeschiedenis weet, vertelt Red, White & Blues een bekend verhaal. De Britten vonden de Amerikaanse blues zo opwindend dat ze die gingen nadoen. Vervolgens raakten zij weer zo bekend in Amerika dat de Amerikanen toen pas opnieuw oog en oor kregen voor de wat vergeten oude bluesmuzikanten in hun land. De film eindigt dan ook met B.B. King die de Engelsen uitvoerig bedankt.

The Blues: Red, White & Blues. Regie: Mike Figgis. Met: Van Morrison, Eric Clapton, Tom Jones, Jeff Beck. In: 11 bioscopen.

    • André Waardenburg