Beleggers verliezen zaak tegen Aegon

Aegon heeft geen valse en misleidende informatie naar buiten gebracht in 2001 en 2002. Dat heeft een Amerikaanse rechter bepaald in een collectieve juridische actie die beleggers tegen Aegon voerden. Volgens de rechtbank van New York hebben de klagende beleggers geen zaak en hebben zij dertig dagen de tijd om tegen de uitspraak in beroep te gaan, bevestigt een woordvoerder van Aegon vanmorgen.

Begin vorig jaar bundelde een groep aandeelhouders in de Verenigde Staten zijn krachten om Aegon aansprakelijk te stellen voor een winstwaarschuwing die het bedrijf in de zomer van 2002 gaf. Volgens de beleggers kwam Aegon veel te laat met die waarschuwing. Op 22 juli 2002 verraste Aegon de financiële markt door bekend te maken dat de nettowinst over het toen lopende boekjaar niet gelijk zou zijn aan die over 2001, maar 30 tot 35 procent lager zou uitvallen.

Volgens de klagers misleidde Aegon tussen 9 augustus 2001 en 22 juli 2002 beleggers. Terwijl de beurzen vanaf april 2002 hard onderuit gingen, en talloze branchegenoten met winstwaarschuwingen kwamen, handhaafde Aegon de prognose dat de nettowinst over 2002 gelijk zou blijven aan die van het jaar ervoor. Dat was volgens Aegon onder meer te danken aan het brede productassortiment van de verzekeraar waardoor tegenslagen van verzekeringsproducten met een gegarandeerd rendement makkelijker opgevangen konden worden. Toen de Nederlandse verzekeraar op 22 juli 2002 alsnog een winstwaarschuwing gaf, daalde het aandeel in twee dagen met 4,74 euro tot 11,06 euro.

Aegon is niet het enige Nederlandse bedrijf waartegen beleggers procederen. Er lopen op dit moment ook procedures tegen Ahold en Koninklijke Olie.