Arcelor verstevigt positie als marktleider in staalindustrie

Het Luxemburgse staalconcern Arcelor neemt voor 579 miljoen dollar (478 miljoen euro) een meerderheidsbelang in de op één na grootste staalproducent van Brazilië, Companhia Siderurgica de Tubarao (CST). Die stap past volgens Arcelor in de strategie om meer staal te produceren in lagelonenlanden, maakte 's werelds grootste staalproducent gisteren bekend.

Arcelor had al een belang van 28 procent in CST en vergroot dit nu naar 62 procent. De overname is de eerste grote expansie van Arcelor sinds de fusie van het Franse Usinor, het Spaanse Aceralia en het Luxemburgse Arbed in 2002. CST produceert 4,8 miljoen ton staal per jaar en is van plan uit te breiden van twee naar drie hoogovens, waarmee de jaarproductie vanaf 2006 op 7,5 miljoen ton per jaar zal komen. CST exporteert 90 procent van zijn productie. Het Braziliaanse staal wordt verwerkt in auto's, schepen, buizen en bouwconstructies.

Arcelor verwacht de overname in de tweede helft van 2005 af te ronden. Onder meer om de overname te kunnen financieren, is het concern van plan voor 1,2 miljoen dollar (990 miljoen euro) aan nieuwe aandelen uit te geven. Het bedrag dat overblijft, wil Arcelor besteden aan nieuwe overnames.

Bestuursvoorzitter Guy Dolle zei in een toelichting dat Arcelor na de overname van CST wil doorgaan met uitbreiden in lagelonenlanden. Binnen tien jaar moet de helft van de omzet van Arcelor van buiten Europa komen. Nu komt 75 procent uit Europa. ,,De toverwoorden voor Arcelor zijn Brazilië, Rusland, India en China'', aldus Dolle.

Brazilië is aantrekkelijk voor staalbedrijven dankzij de lage lonen en de beschikbaarheid van ijzererts. Arcelor koopt het belang in CST van de Braziliaanse mijnexploitant Companhia Vale do Rio Doce (CVRD). Het is niet bekend wat CVRD met de opbrengst van CST gaat doen, maar het bedrijf zou volgens betrokkenen azen op de Canadese koper- en nikkelmijnen van concurrent Noranda.

Staalbedrijf Arcelor produceerde vorig jaar 40,2 miljoen ton staal met 98.000 werknemers in 60 landen. In de helft van alle in Europa geproduceerde auto's zit staal van Arcelor, dat verder staal produceert voor treinrails, bouwconstructies en kabels.