Zomeracties kunst

Verschillende belangenorganisaties in de kunstsector zullen deze zomer actie voeren om het publiek bewust te maken van de gevolgen van de geplande bezuinigingen van het Rijk op cultuur. Gisteren werd in Den Haag het officiële startschot voor de protesten gelost.

Initiatiefnemer is de belangenvereniging Kunsten '92, dat wordt gesteund door de Federatie van Kunstenaarsverenigingen, De Federatie van Werkgeversverenigingen en de FNV KIEM.

Vooralsnog zijn er acties gepland tijdens de zomerfestivals en tijdens de Uitmarkt in augustus. Er zullen handtekeningen worden verzameld en emails en ansichtkaarten aan het kabinet worden verstuurd, aldus Kunsten '92 voorzitter Stevijn van Heusden gisteren in Den Haag. ,,Of een belangrijk kunstenaar nodigt minister de Geus uit voor een dinertje.''

Volgens Kunsten '92 zorgen ,,de korting, de opeenstapeling van regeringsmaatregelen en de kostenstijgingen voor de uitholling van, en belemmeringen in de kunstsector''. De totale bezuiniging van 19 miljoen euro op de cultuurbegroting noemt Kunsten '92 ,,onacceptabel en heel schadelijk''. De organisatie spreekt van ,, beroerde werkomstandigheden, hoge werkdruk, schaarse middelen en relatief lage lonen''. In Den Haag waren gisteren kunstenaars als bandoneonspeler Carel Kraayenhof aanwezig om een lans voor hun sector te breken.