Voor 1.350 euro naar Portugal-Nederland

Naast de reguliere bedrijven proberen ook sommige supporters een slaatje te slaan uit de prestatie van Oranje in Portugal. Leden van de Oranje Supportersvereniging, die de verkoop van een kleine 9.000 kaartjes reguleert, bieden op internet toegangsbewijzen te koop aan voor de halve finale tussen Nederland en Portugal morgen.

Oscar, die zijn achternaam niet wil noemen, heeft vier vouchers ,,van een vriend'' te koop aangeboden. De supportersvereniging keert vouchers uit die in Portugal zijn om te wisselen voor echte toegangsbewijzen. Aanvankelijk vroeg Oscar 500 euro per stuk. De belangstelling viel tegen. ,,Zes mensen belden me op. Mensen haken af omdat ze geen vlucht meer kunnen boeken.'' Uiteindelijk incasseerde hij 250 euro per kaart.

Een ander lid van de supportersvereniging roept op vouchers aan haar toe te vertrouwen zodat ze die in Portugal kan verzilveren. Ze zegt dat ze in Lissabon meer voor een ticket kan vragen en krijgen. Ze vliegt vanavond naar Portugal en velen kunnen dat niet bij gebrek aan vluchten. Niemand heeft haar nog benaderd.

,,Het hele land is gek geworden. Iedereen wil erheen'', zegt S. Monteban, directeur van budget-ticket.nl, een internetbedrijf dat kaartjes regelt voor `uitverkochte evenementen'. Monteban probeert met vier man in Groningen en drie personeelsleden ter plekke in Portugal aan de vraag te voldoen. Monteban rekent 500 euro per kaart, die normaliter 165 euro kost bij de supportersvereniging. Een kwestie van vraag en aanbod, zegt hij. De vraag is overweldigend. ,,Mensen die het kunnen betalen gaan er heen.'' Hij weigert iets te zeggen over aantallen verkochte kaartjes. Hij wil eerst ook niet zeggen wie zijn leveranciers zijn, maar later zegt hij: ,,Onze kaartjes komen van de supportersvereniging en de UEFA.''

Zeker van vlucht en ticket zijn 3.000 fans die voor de wedstrijd van morgen meevliegen met Oad Reizen, die de oranjesupporters vervoert. Oad biedt nog tweedaagse arrangementen aan voor 1.350 euro. ,,In principe zijn we uitverkocht,'' zegt commercieel directeur J. ter Haar. Maar af en toe zijn er nog afzeggingen. Het zijn nu vooral particulieren die afreizen naar Portugal. Bedrijven bezochten met hun relaties veelal de `zekere' wedstrijden van de eerste ronde. Ter Haar: ,,Nu gaan de echte supporters, met een gevulde portemonnee.''