Verblijfsvergunning

Verbaasd las ik over de nog strengere regels voor migranten die minister Verdonk wil introduceren (NRC Handelsblad, 22 juni).

Ik ben ook een migrant en in januari heb ik daarom een verblijfsvergunning aangevraagd. Ik kom uit Australië en ik woon samen met een Nederlander. Ik had daarom aangenomen dat de procedure snel zou lopen, ook omdat je in zo'n overgeorganiseerd land een efficiënte manier van werken verwacht. Na vijf maanden heb ik nog niets gehoord over mijn verblijfsvergunning! Daarnaast is het enige nummer dat ik kan bellen om informatie te krijgen over de status van mijn aanvraag slecht bereikbaar, en ik krijg een verschillend verhaal van elke helpdeskvertegenwoordiger van de IND als ik wél met iemand over mijn dossier kan spreken.

Waarom stelt het ministerie van Vreemdelingenzaken steeds hogere eisen aan migranten, terwijl ze binnen een redelijke termijn eenvoudige procedures niet kunnen verwerken? Als het meer dan vijf maanden duurt voor de IND om een beslissing te nemen over de vraag of een Australische wél of niet met haar Nederlandse partner in Nederland mag blijven en dit geval staat zeker niet op zichzelf zijn ze dan eigenlijk wel in staat om beslissingen te nemen over moeilijker aanvragen?

    • Julia Bird