Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Vooruitblik op de halve finale tussen Portugal en Nederland. Verder een reportage over de veroudering van de mens naar aanleiding van het feit dat Hendrikje van Andel uit Hoogeveen vandaag 114 jaar oud is geworden. Ned.2, 18.20-19.10u.

Netwerk. Gesprek met Noah Feldman, een van de opstellers van de nieuwe Iraakse grondwet. Hij is 33 jaar, van joodse afkomst en professor rechten aan Amerikaanse universiteiten. Verder de voormalige lijfarts van Saddam Hussein. Hij vertelt over de vrouwen, de vijanden en de zonen van de oud-dictator. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Onder meer aandacht voor het rapport van het Trimbos-instituut over het alcoholgebruik van 11- en 12-jarigen uit groep 7 en 8 van de basisschool. Sommigen krijgen er geen genoeg van. Ned.3, 22.55-23.30u.

DOCUMENTAIRE

Koppen: Kind van de rekening. Over een Amerikaanse moeder die er in slaagt maandenlang iedereen te laten geloven dat haar dochter Hannah van zeven kanker heeft. Zo kan ze 30.000 euro aan liefdadigheidsgeld in eigen zak steken. Tijdens de rechtszaak beroept de verdediging zich op het syndroom van Münchhausen by Proxy, waarbij een ouder een kind ziek maakt uit behoefte aan aandacht. VRT, 21.35-22.20u.

De baseline van Rwanda. Zie tv-vooraf. RTL5, 22.15-22.45u.

Statusangst. Slot van een drieluik over `winnaars' en `verliezers' in onze moderne tijd, naar het boek Status anxiety van Alain De Botton. Canvas, 22.25-23.15u.

Sacrificio - Who betrayed Che Guevara. Herhaling uit 2002 van de documentaire over het verraad van en de moord op Che Guevara op 9 oktober 1967. De Zweedse documentairemakers Erik Gandini en Tarik Saleh bestudeerden een jaar lang de omstandigheden rond de dood van revolutionair Guevara. Ned.3, 0.05-1.03u.

PRAATPROGRAMMA

Spraakmakende zaken. Oud-politicus Paul Rosenmöller praat met de voormalige wethouder in Amsterdam Rob Oudkerk die wegens zijn bezoek aan prostituees en tippelzone aan de Theemsweg moest vertrekken. De panelleden zijn ex-minister en ex-burgemeester voor de PvdA Bram Peper, hoofdredacteur Maria Henneman van Netwerk en journalist Gerard van Westerloo. Ned.1, 21.45-22.32u.

Villa BVD. Gasten zijn dichter Simon Vinkenoog en basketbalcoach Ton Boot. Hind treedt op. RTL4, 22.40-23.45u.

FILM

Switchback (Jeb Stuart, 1997, VS). Debuut van de scenarist van o.a. Die Hard en The Fugitive is thriller met nogal onwaarschijnlijk scenario over speurtocht naar seriemoordenaar. Met Dennis Quaid als FBI-agent, Danny Glover als zonderling, R. Lee Ermey als sheriff en Jared Leto als lifter. SBS6, 20.30-23.00u., met reclame.

Wild Wild West (Barry Sonnenfeld, 1999, VS). Kenneth Branagh is een beenloze schurk en Will Smith en Kevin Kline zijn de detectives in even grootschalig als infantiel westernspektakel. Veronica, 20.30-22.25u., met reclame.

The Big Tease (Kevin Allen, 1999, Engeland/VS). Pseudo-documentaire over Schotse kapper (Craig Ferguson) die afreist naar Hollywood voor de World Freestyle Hairdressing Championships, maar dan niet mee blijkt te mogen doen. BBC1, 0.05-1.35u.

De jongen die niet meer praatte (3) (Ben Sombogaart, 1996, Nederland). Vijfdelige tv-versie van derde speelfilm van de regisseur van Het zakmes en De tweeling loopt over van de goede bedoelingen (over thema's als integratie en cultuurverschillen) maar komt nauwelijks tot leven. Koerdisch jongetje (Eran Orhan) gaat zwijgend door het leven nadat hij tegen zijn zin is verhuisd naar kil Nederland. Dan ziet hij vanachter zijn raam een misdaad gepleegd worden. Morgen, Ned.3, 9.35-10.00u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met Inez van Oord, hoofredacteur van het glossy tijdschrift Seasons. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Het derde deel van een serie compilaties van voordrachten uit het afgelopen seizoen. In het tweede uur een gesprek met leiderschapsexpert en psychoanalyticus Manfred Kets de Vries die steenrijke tycoons adviezen geeft over het omgaan met macht. 747AM, 21.02-22.00u.

Casa luna. Gesprek met Peter Swinkels (topman van bierbrouwerij Bavaria) over de economische malaise, overnames in de brouwerswereld en acties om het zwerfafval in Nederland te verminderen. Radio 1, 0.04-2.00u.