Strengere regels EU voor zwemwater

Per 2015 komen er strengere Europese regels voor zwemwater. Dat hebben de Europese ministers van Milieu gisteren in Luxemburg besloten. Met de nieuwe Europese regels wordt de gezondheid van zwemmers in binnenwater en kustwater beter beschermd.

Het risico voor een zwemmer op een maagdarminfectie is in Europees zwemwater gemiddeld 12 tot 15 procent. De ministers willen een indeling in vier `kwaliteiten' zwemwater. Voor de categorie `uitstekend' moet het risico op een maagdarminfectie worden teruggebracht tot 2 à 3 procent. Voor de categorie `aanvaardbaar' is dit circa 11 procent. Voor Nederland betekent dit dat extra maatregelen noodzakelijk zijn. Afvalwater zal verder gezuiverd moeten worden en riooloverstorten – waarbij de inhoud van het riool na een zware regenbui in het oppervlaktewater terecht komt – moeten worden teruggedrongen.

Naar verwachting voldoet in Nederland circa 8 procent van de zwemplekken in zoetwater niet aan de strengere Europese regels. Zwemmen in zee is in minder dan 2 procent van de gevallen straks niet meer mogelijk. Volgens een studie van het RIZA (Rijksinstituut voor zuivering van afvalwater) is de verontreiniging op de helft van deze locaties oplosbaar. Voor de Randmeren en het IJsselmeer zou dit te duur worden. Daar zal straks mogelijk een zwemverbod worden ingesteld.

In Nederland wordt jaarlijks 2,5 miljoen keer in buitenwater gezwommen, schat het RIZA. Ongeveer 100.000 mensen lopen daarbij een maagdarminfectie op.