Rusland in missie van de NAVO

De NAVO heeft Rusland en Oekraïne uitgenodigd om deel te nemen aan antiterreurpatrouilles op de Middellandse Zee, de zogeheten operatie `Active Endeavour'.

De uitnodiging werd gedaan op de tweedaagse NAVO-top in Istanbul die vandaag werd besloten. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Lavrov, bood het bondgenootschap gisteren hiervoor drie schepen aan uit de Zwarte Zee-vloot. Rusland en Oekraïne waren op de top in Istanbul aanwezig als speciale `partners' van de NAVO.

De NAVO-leiders namen gisteren ook maatregelen voor de bestrijding van terrorisme. De ministers van Defensie tekenden akkoorden om de toegang van de NAVO tot lucht- en zeetransport te verbeteren. Daardoor moet het mogelijk worden dat grote troepenaantallen sneller naar verre oorden kunnen worden gestuurd. De NAVO kondigde in haar slotverklaring diverse stappen aan om het militaire planningsproces meer in overeenstemming te brengen met de politieke besluitvorming over concrete missies. Dit betekent dat sneller materieel en manschappen beschikbaar moeten komen als het bondgenootschap eenmaal `ja' heeft gezegd tegen een missie.