Relaties tussen VS en Libië na 24 jaar hersteld

Na een breuk van 24 jaar hebben de Verenigde Staten en Libië hun diplomatieke betrekkingen hersteld. Dat werd gisteren in Tripoli bekend na een ontmoeting tussen de Libische leider Moammar Gaddafi en de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken William Burns na de opening van een Amerikaans verbindingsbureau in de Libische hoofdstad.

In een brief aan Gaddafi juichte de Amerikaanse president George Bush de samenwerking toe tussen Amerikaanse en Libische experts bij de ontmanteling van de Libische massavernietigingswapens, aldus het officiële Libische persbureau JANA. De toenadering tussen Libië en het westen kreeg vorig jaar een belangrijke impuls toen Gaddafi zijn massavernietigingswapens – voornamelijk chemische wapens en een beginnend kernwapenprogramma – afzwoer.

Libië regelde vorig jaar daarnaast de kwestie van Lockerbie, de lang slepende controverse over de Libische rol bij de bomaanslag in 1988 op een Amerikaans passagiersvliegtuig boven het Schotse plaatsje Lockerbie, waarbij 270 doden vielen. Er is een regeling voor schadeloosstelling van de verwanten van de slachtoffers en Libië heeft zich formeel van het terrorisme afgekeerd. Recentelijk zijn er echter beschuldigingen geuit dat Gaddafi opdracht had gegeven om de Saoedische kroonprins Abdullah te vermoorden. In de verklaring van Burns werd daarnaar slechts kort verwezen. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei gisteren dat als de beschuldigingen op waarheid blijken te berusten dat ,,dat de verdere ontwikkeling van relaties met Libië op het spel zou zetten''.

De VS sloten hun ambassade in Tripoli in 1980. De onderlinge betrekkingen verslechterden de daaropvolgende jaren gestaag. In 1986 voerden de VS luchtaanvallen uit in Libië na beschuldigingen van Libische betrokkenheid bij een aanslag op een door Amerikaanse militairen gefrequenteerde discotheek in Berlijn.