Prunskiene vecht uitslag Litouwse verkiezingen aan

Kazimiera Prunskiene, de Litouwse ex-premier die bij de presidentsverkiezingen van zondag werd verslagen, vecht de uitslag van de verkiezingen aan.

Volgens de woordvoerder van Prunskiene zijn er ,,vreemde, mysterieuze veranderingen in de uitslagen geweest nadat het computersysteem het had begeven''. Dat zou betekenen dat er is gefraudeerd. Prunskiene legt haar klacht voor aan het Litouwse parlement, dat moet uitzoeken of het tellen van de stemmen eerlijk is verlopen. Het parlement kan besluiten of de zaak wordt doorverwezen naar het Constitutionele Hof.

Aanvankelijk had Prunskiene haar nederlaag tegen haar rivaal, ex-president Valdas Adamkus, nog toegegeven. Ze weet die nederlaag gisteren aan de late verkiezingscampagne, gebrek aan geld voor die campagne en het `negatieve beeld' dat haar tegenstanders van haar zouden hebben geschilderd. Ze sprak daarbij overigens van `laster'.

Volgens de officiële uitslag kreeg Prunskiene zondag 47,6 procent van de stemmen, Adamkus 52,6 procent.

De voorzitter van de Litouwse kiescommissie zei over de klacht van Prunskiene dat er tijdens de verkiezingen ,,enkele computerproblemen'' waren geweest, maar dat ze geen invloed hebben gehad op het eindresultaat.

Kazimiera Prunskiene, econome van huis uit, was premier van Litouwen in de vroege jaren negentig, toen het land zich losmaakte uit de Sovjet-Unie. Ze moest aftreden toen ze werd beschuldigd van banden met de Sovjet-geheime dienst, de KGB, maar werd – overigens pas dit jaar – van die beschuldiging gezuiverd. Ze bemachtigde bij de recente Europese verkiezingen een zetel in het Europees Parlement, maar gaf die op om president te kunnen worden.