Pruimenjam en druivengelei

Als ik jam of gelei wil maken, gebruik ik altijd de magnetron. Niet alleen gaat het hele proces een stuk sneller, maar er is ook geen risico van aanbranden en dat is een enorm pluspunt. Het geeft me een zeker gevoel dat ik niet altijd alert moet zijn om de temperatuur in de gaten te houden en op tijd te roeren. Geen aangekoekte pannen meer, dus de afwas is in een wip klaar.

Doe de pruimen in een vergiet en spoel ze onder de kraan. Snijd het vruchtvlees van de pruimen om de pit heen in vieren, haal er het vruchtvlees af en doe in een grote magnetronschaal. Schep er de suiker door en leg het deksel op de schaal. Zet de afgedekte schaal 10 minuten in de magnetron op 100 procent.

Neem de schaal uit de magnetron, verwijder het deksel en schep alles goed om, zodat eventuele onopgeloste suiker opgenomen wordt. Passeer het mengsel door de fijne schijf van een roerzeef boven een kom. Schep de pruimenpuree terug in de magnetronschaal en zet onafgedekt nog circa 5 minuten in de magnetron op 100 procent. Controleer of de jam voor uw smaak dik en zoet genoeg is door een lepeltje op een schaaltje te doen en even in de koelkast te zetten. Schep er extra geleisuiker door als de jam niet zoet genoeg is en zet onafgedekt nog 5 minuten in de magnetron. Zet de schaal als de jam niet dik genoeg is onafgedekt nog 5 tot 10 minuten in de magnetron op 100.

Schep de warme jam in gesteriliseerde potjes.

Doe de druiven voor de gelei in een vergiet en spoel grondig onder de koude kraan. Doe ze over in een grote magnetronschaal en schep er de geleisuiker door. Leg er het deksel op en zet 5 minuten in de magnetron op 100 procent. Neem de schaal uit de magnetron, verwijder het deksel en schraap de wanden met een pannenlikker af om alle suiker door de druiven te mengen. Zet onafgedekt 5 minuten in de magnetron op 100 procent. Passeer het druivenmengsel door een roerzeef boven een kom. Doe het gezeefde mengsel terug in de schaal en zet onafgedekt nog 10 minuten in de magnetron op 100. Controleer zoals boven beschreven of de gelei zoet en dik genoeg is. Schep de warme gelei in gesteriliseerde potjes.

Morgen: zeekat

    • Kim Maclean