Opluchting over overwinning Tadic

In veel westerse hoofdsteden is opgelucht gereageerd op de uitslag van de Servische presidentsverkiezingen. Zondag versloeg de pro-Europese en democratische kandidaat Boris Tadic zijn ultra-nationalistische (en anti-Europese) uitdager Tomislav Nikolic. De VS prezen de Serviërs voor hun keuze, die volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken ,,een nieuwe etappe in de democratische hervormingen'' opent. Tadic heeft zich steeds uitgesproken voor een onbelemmerde samenwerking van Servië met het Joegoslavië-tribunaal, voor de VS voorwaarde voor samenwerking met en steun voor Servië.

De veiligheids- en buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Javier Solana, prees Tadic als ,,een vriend van Europa'' en verzekerde de Serviërs dat de EU ,,bereid is Servië te helpen op weg naar de Europese Unie''. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) noemde de verkiezingsuitslag ,,een goede stap voorwaarts voor de democratie''. De Oostenrijkse regering sprak van ,,een overwinning voor de Servische volk''.

In Servië zelf heeft de verkiezing van Tadic – leider van de democratische èn oppositionele Democratische Partij DS – de weg geopend naar speculaties over de gevolgen voor de binnenlandse politiek. De partij G17 Plus – die deel uitmaakt van de minderheidsregering van premier Koštunica – eiste dat de DS toetreedt tot de regering, die aldus een meerderheid in het parlement zou krijgen en niet langer afhankelijk zou zijn van de steun van de socialisten, de partij van Miloševic. Maar de DS zelf liet weten niet de zullen ijveren voor toetreding tot de regering. Ook meldde de DS niet uit te zijn op vervroegde parlementsverkiezingen. Die worden wel geëist door de rechts-extremistische Servische Radicale Partij, de partij van de zondag verslagen Tomislav Nikolic.