Nederlands leger leidt deel wederopbouw Afghanistan

Nederland zendt vanaf half september 120 tot 150 militairen naar Afghanistan om een provinciaal wederopbouwteam in de noordelijke provincie Baghlan te leiden. De soldaten komen hoofdzakelijk van het luchtmachtsquadron geleide wapens uit de Peel en worden aangevuld met troepen uit landmacht en marine. Ze blijven één jaar.

Dit heeft premier Balkenende gisteren meegedeeld tijdens de NAVO-top in Istanbul. Het Nederlandse leger heeft op dit moment zes Apache-helikopters en zo'n 150 militairen in Afghanistan. Nederland komt met het nieuwe team in een provincie met 875.000 inwoners. Het wil met de bijdrage het gezag van de regering-Karzai buiten de hoofdstad Kabul vergroten.

Nederland bemant hiermee één van de vier provinciale wederopbouwteams in Afghanistan, die de NAVO-leiders gisteren besloten onder NAVO-commando te plaatsen. Behalve het Nederlandse team betreft het een nieuw team in Meymana onder leiding van de Britten en één in Feyzabad onder leiding van de Duitsers. Een vierde team, in Mazar-i-Sharif onder leiding van de Britten, bestond al. Een vijfde team, onder Duitse leiding, in Kunduz staat al langer onder NAVO-commando.

In de Tweede Kamer, die nog moet instemmen met de missie naar Baghlan, is vanmorgen gematigd positief gereageerd op het voornemen van de regering. ,,Als de NAVO ons zo'n verzoek doet, moeten we dat in principe steunen'', aldus het Kamerlid Ormel (CDA). Ook zijn PvdA-collega Koenders spreekt van een ,,positieve grondhouding'' van zijn partij. Beiden hebben echter nog veel vragen over de veiligheid van de Nederlandse militairen en over mogelijkheden de Nederlanders te hulp te schieten als ze in moeilijkheden raken.

Beide Kamerleden houden er rekening mee dat het parlement op zijn vroegst volgende week, wanneer het reces al is begonnen, een oordeel kan geven over de missie. Ormel: ,,We moeten die zaak niet afraffelen.''

De uitbreiding van de Afghaanse missie, ook voor de beveiliging van de voor september voorziene verkiezingen, betekent dat de troepensterkte van de vredesmacht ISAF van 6.472 man zal oplopen tot in elk geval circa 8.700 man. Daarnaast zijn er circa 1.200 tot 2.000 troepen op afroep beschikbaar voor noodsituaties tijdens de verkiezingsperiode. De uitbreiding is uiterst moeizaam tot stand gekomen door een weigerachtige houding van de NAVO-lidstaten troepen en materieel te leveren.

,,Wij zijn het vandaag eens geworden over een grote uitbreiding van de NAVO-rol in Afghanistan'', zei NAVO-chef De Hoop Scheffer op een persconferentie. ,,We zijn een verplichting aangegaan om te helpen en we zullen daaraan voldoen.'' De Afghaanse regering verwelkomde de uitbreiding, maar onderstreepte dat de NAVO-troepen moeten worden gestationeerd waar ze het meest nodig zijn. Vandaag zal president Karzai de NAVO-leiders ontmoeten.

De NAVO besloot gisteren ook eind dit jaar de 7.500 man tellende missie in Bosnië, na negen jaar, over te dragen aan de Europese Unie. De NAVO zal in Bosnië wel een kleine missie houden om te helpen bij defensiehervormingen en de jacht op oorlogsmisdadigers. De NAVO-leiders boden gisteren de zeven landen uit het Middellandse-Zeegebied waarmee zij een `Mediterrane Dialoog' heeft (Israël, Egypte, Jordanië, Algerije, Tunesië, Marokko en Mauretanië) een meer praktische samenwerking aan bij terreurbestrijding, defensiehervorming en militaire training. Tevens kregen landen uit de Golfregio een ,,wederzijdse dialoog'' aangeboden.

ANALYSE: pagina 5

    • Robert van de Roer