Nauta Dutilh: In drie jaar beter dan De Brauw

Het grootste advocatenkantoor van Nederland, Nauta Dutilh, wil de komende drie jaar concurrent De Brauw Blackstone Westbroek in ,,marktperceptie'' passeren. De Brauw wordt in het bedrijfsleven gezien als het beste advocatenkantoor van Nederland.

Dat zegt Marc Blom, de nieuwe bestuursvoorzitter van Nauta Dutilh. Blom is het afgelopen weekend door de bijna honderd vennoten van Nauta gekozen als nieuwe voorman. Blom gaat circa 70 procent van zijn tijd spenderen aan het besturen van het kantoor. De rest besteedt hij aan zijn praktijk bank- en effectenrecht.

Naast Blom zijn ook drie andere advocaten gekozen om van het bestuur deel uit te maken. Verder zoekt Nauta een ,,professionele manager'' die de bedrijfsmatige activiteiten van Nauta gaat leiden. Het is de bedoeling dat deze ervaren manager dit najaar wordt aangetrokken.

Blom zegt dat het afgelopen weekend een plan is ontvouwd waarmee Nauta moet opstomen naar De Brauw. Het gaat daarbij volgens hem om meer focus op de klant, het beter aantrekken van talent en verbeteren van de kwaliteit van de organisatie. Adviesbureau McKinsey werd ingehuurd om de strategie te ontwikkelen.

Blom, die in 1988 vennoot bij Nauta werd, zegt dat over drie jaar niet precies is te meten of de missie – om in marktperceptie beter te zijn dan De Braauw – is geslaagd. ,,Het blijven altijd definitiekwesties of je nu de beste bent.'' Uit het rapport De Stand van de advocatuur blijkt dat Nauta Dutilh twee klanten bedient die zijn opgenomen in de AEX-index, waarin de 25 grootste beursfondsen van Nederland zitten. Concurrent De Brauw heeft er volgens het rapport 13. Volgens Blom is er op deze cijfers veel af te dingen en mag daaruit niet worden afgeleid dat Nauta een dergelijke positie heeft. ,,Het cijfer van twee klopt niet.'' Wat het precieze aantal wel is, kan hij niet zeggen.

Volgens Blom, die een mandaat van drie jaar heeft gekregen met de mogelijkheid om dat nog eens voor drie jaar te verlengen, heeft Nauta Dutilh vorig jaar een omzet behaald van 152 miljoen euro tegen 154 miljoen euro een jaar eerder. ,,De omzetdaling is ons echter meegevallen. De fusie- en overnamepraktijk is door de economische toestand een stuk stiller geworden.'' Volgens Blom was echter aanvankelijk ingezet op een hogere omzet in 2003.

Vorig jaar zijn 47 advocaten bij Nauta Dutilh vertrokken. Volgens Blom staat daar tegenover dat er 16 nieuwe advocaten zijn aangenomen. Blom verwacht, gemeten in aantal werknemers, dit jaar licht te zullen groeien.