Makers wildpark gedaagd (Gerectificeerd)

Zuid-Afrikaanse landarbeiders hebben de ontwikkelaars van een wildreservaat voor de rechter gedaagd. Ze zeggen illegaal van hun land te zijn gezet om ruimte te maken voor het park dat is gefinancierd door de Nederlandse miljardair Paul Fenteren van Vlissingen.

De boerderijen waarop de landarbeiders jarenlang verbleven, zijn recentelijk omgebouwd tot wildpark. Daarmee werd de uitbreiding mogelijk van het aanpalende Marakele Nationale Park, in het noorden van Zuid-Afrika. Het park werd vorig jaar geopend door prins Bernard en de Zuid-Afrikaanse oud-president Mandela.

De 22 landarbeiders willen 400.000 euro schadevergoeding van de ontwikkelaars. Volgens de aanklacht zijn de hutten van de landarbeiders en hun familiegraven onwettig ,,gebulldozerd'. De advocaat van de landarbeiders zegt dat de manier waarop haar cliënten zijn behandeld ,,is te vergelijken met de methoden van het apartheidsregime'.

Van Vlissingen raakte in 1999 betrokken bij de wederopbouw van het noodlijdende Marakele Nationale Park, nadat hij was benaderd door Nelson Mandela. Om het wildreservaat nieuw leven in te blazen kocht hij 20.000 hectare particuliere landbouwgrond in de directe omgeving van het park. Van Vlissingen, rijk geworden door de Makro-keten, pompte ruim 25 miljoen euro in het project. Hij zegt dat zijn werkwijze volstrekt legitiem is geweest.

,,Deze beschuldigingen doen een zwaar beroep op mijn gevoel voor humor', laat hij vanuit Groot-Brittannië weten. ,,Op mijn kosten zijn er voor 16 families stenen huizen gebouwd, met stromend water en elektriciteit, we zijn juist door het hele dorp bedankt.'

De Verenigde Naties hebben het Marakele Nationale Park in 2001 uitgeroepen tot 'wereldbiosfeerreservaat'. Het wordt geroemd als een pioniersproject waarbij de particuliere sector in samenwerking met de overheid land in oorspronkelijke staat terugbrengt. De renovatie van het reservaat staat model voor parken in andere Afrikaanse landen als Zambia, Malawi en Ethiopië waar Van Vlissingen ook actief is.

Rectificatie

Van Vlissingen

In het bericht Makers wildpark gedaagd (29 juni, pagina 7) wordt de Nederlandse miljardair Paul Fenteren van Vlissingen opgevoerd. Hij heet Paul Fentener van Vlissingen.