Liberalen Canada incasseren verlies

De regerende Liberale Partij van Canada is gisteren na elf jaar aan de macht haar absolute meerderheid kwijtgeraakt bij de Canadese parlementsverkiezingen. Maar de partij van premier Paul Martin wist een verwachte, zware nederlaag af te wenden.

De Liberale Partij won in 135 van de 308 kiesdistricten in Canada, een verlies van 43 zetels.

De uitkomst voor de liberalen is ruim onder de 155 zetels die nodig zijn voor een vierde opeenvolgende meerderheid in het parlement. Maar het resultaat betekent wel een verrassend overtuigende zege op de voornaamste oppositiepartij, de Conservatieven. De Conservatieven behaalden 99 zetels.

Opiniepeilingen hadden aangegeven dat de twee partijen waren verwikkeld in een nek-aan-nekrace.

Martin, die de verkiezingen had uitgeschreven om zijn eigen mandaat te krijgen nadat hij eind vorig jaar aftredend premier Jean Chrétien was opgevolgd, zal doorregeren met een minderheid in het Lagerhuis in Ottawa.

Hij is daarbij aangewezen op steun van de kleinere partijen (coalitiekabinetten zijn niet gebruikelijk in het Canadese systeem, dat gemodelleerd is op het Britse). Het separatistische Bloc Québécois behaalde 54 zetels; de sociaal-democratische New Democratic Party (NDP) krijgt er 19. Eén zetel gaat naar een onafhankelijke kandidaat.

,,Canadezen verwachten meer van ons,'' zei Martin gisteravond in Montréal, zichtbaar opgelucht over het meevallende verlies. ,,Als partij en als regering moeten we beter ons best doen.'' Een corruptieaffaire rond frauduleuze advertentiecontracten kostte de Liberalen steun, en Martin beloofde verder te regeren met ,,eerlijkheid, integriteit, en een diep respect voor de dollars van de belastingbetalers.''

Oppositieleider Stephen Harper, wiens Conservatieve Partij tijdens de campagne op weg leek om de Liberalen te verslaan, toonde zich teleurgesteld in de uitslag. Maar, zo zei hij in zijn west-Canadese thuisbasis Calgary, ,,we hebben de Liberalen de meerderheid ontnomen waar ze recht op dachten te hebben.'' Martins mandaat is in Harpers ogen ,,een bescheiden mandaat''. Hij zei verder: ,,We hebben meer zetels en onze basis is verbreed.'' Martins kabinet wordt de eerste minderheidsregering in Canada sinds 25 jaar. Minderheidskabinetten kunnen onstabiel zijn, en maken over het algemeen hun termijn niet vol.

Het Bloc Québécois, een protestpartij van separatisten uit Franstalig Québec in het federale parlement, lijkt de machtsbalans in handen te hebben gekregen. Het Bloc Québécois evenaarde zijn beste verkiezingsresultaat ooit. Met de NDP hebben de Liberalen net geen meerderheid.

,,Dit is de eerste minderheidsregering in een generatie, en het is onbekend terrein,'' zei Martin. ,,Canadezen verwachten van ons dat we samenwerken, en als premier beloof ik dat te doen.''