Joodse jongens in Antwerpen beschoten

Drie joodse talmoedscholieren zijn zondag beschoten in de Antwerpse deelgemeente Wilrijk. Dat heeft burgemeester Janssens gisteren bekendgemaakt tijdens een protestbijeenkomst tegen het groeiend antisemitisme in de stad. Vorige week donderdag werd een 16-jarige joodse scholier met een mes neergestoken, vermoedelijk door Maghrebijnse migranten.

De drie jongeren hadden de neergestoken scholier zondagavond bezocht in het ziekenhuis. Toen ze terugliepen naar hun internaat, stopte er een rode auto naast hen. Het raampje ging open, zeggen zij, er viel een schot en de auto reed weg. Niemand werd geraakt. De politie heeft nog geen kogelhuls of andere aanwijzing gevonden. Ook van de daders van donderdag ontbreekt elk spoor.

Sinds vorige week is er verscherpte politiebewaking bij joodse scholen en synagoges in Antwerpen. ,,We moeten alerter zijn,'' zei de burgemeester gisteren in de diamantwijk, waar zo'n duizend vertegenwoordigers van joodse organisaties, politici en ook moslim-leiders betoogden. Maar volgens hem ,,is het onmogelijk om alle straten van de stad tegelijk in de gaten te houden''.

Officieel is het aantal antisemitische incidenten in Antwerpen, dat een grote joodse gemeenschap heeft, de laatste jaren afgenomen. Maar sinds de spanningen in het Midden-Oosten in 2000 oplaaiden door de tweede Palestijnse intifadah en de harde Israëlische reactie, klagen joodse inwoners over meer pesterijen. België heeft strikte anti-racismewetten, maar, herhaalden joodse woordvoerders gisteren, die worden niet goed toegepast. Daarom doen joden vaak geen aangifte.