Het beeld

De eerste voetbalwedstrijdloze avond in drie weken moest Nederland 2 zwaar geschut inzetten om enigszins gelijke tred te houden met de exorbitant hoge kijkcijfers. De publieke omroep scoort weer een ouderwets marktaandeel van dik vijftig procent. Een avondje BNN met drie nieuwe programma's zal dat niet halen, maar het lijkt op een hele avond voetbal, omdat je na afloop het gevoel hebt helemaal niets substantieels te hebben genoten.

De BNN-snacks zijn als gefrituurde marshmallows met slagroom. Neem nu het bitterbaldansen, tevens uitsmijter van BNN's nieuwe improvisatieprogramma De Lama's. Vier jonge cabaretiers moeten bizarre opdrachten uitvoeren, zoals het bedenken van zo veel mogelijk manieren om je vrouw te vertellen dat ze uit haar mond stinkt of een sketch op een tennisbaan spelen in de trant van Het Klokhuis, De Snorkels en Peppi & Kokki, toevallig allemaal kinderprogramma's. Een andere opdracht betrof het in gebarentaal omzetten van een interview over een denkbeeldige hobby, dus hopte Ruben Nicolai rond om zijn mond niet te branden aan een imaginaire bitterbal. Niet slecht, maar waar hebben we het over?

Een ernstige denkfout is de poging om een pastiche te maken op AVRO's Sterrenslag, het personeelsuitje voor bekende Nederlanders. Het enige verschil met de tobbedansen en zeepbanen uit de jaren tachtig is dat Willy Dobbe en Jaap Stobbe zijn vervangen door Birgit Schuurman en Menno Köhler uit 6pack. Verder is deze generatie net zo melig en ambitieus en dol op leedvermaak als de vorige, en is het net zulke wezenloze televisie.

Beter bevalt de nieuwe comedyserie Bitches, bedacht en geregisseerd door Allard Westenbrink, die ook al in zijn eindexamenfilm uit 2002 Vakantiefilm BV bewees talent te hebben voor sophisticated comedy over moderne absurditeiten. Kijk maar eens naar de openingsscène van de eerste aflevering, waarin een aangereden kunstwerk als in een double take in een klassieke tekenfilm met enige vertraging uiteenvalt en de achtervolging inzet op een zilverkleurige cabrio, gevuld met drie schatrijke meisjes. Omdat het door hen gemolde kunstwerk toevallig geknutseld was door zielige asielzoekerskinderen, moeten de onuitstaanbare wichten voor de rechter verschijnen, die ze (`Oh my God!') veroordeelt tot taakstraffen.

De gags in deze omgekeerde Flodder-serie zijn vakwerk en Westenbrink laat onbekende acteurs en actrices zeer naturel rake teksten uitspreken. Op een villafeestje wordt in de lucht gezoend en na het uitpakken van elk cadeautje kirt de gastvrouw: ,,Wat leuk, wat lief, wat fijn, had je echt niet moeten doen!'' En van zielige kinderen weet Hester Smit van Bergen Doornebos (Janna Fassaert) álles, want ze zat in het koor van Kinderen voor kinderen. Om de manier waarop de roodharige Fassaert pruilt: ,,Een kind onder de evenaar wordt later vaak een bedelaar'' moest ik nog harder lachen dan om de begroeting van twee jonge politieagenten op het feestje: ,,Zijn jullie de strippers?''

Je hoeft er de Omroepwet niet voor te veranderen, maar Bitches dreigt een leuke serie te worden.

    • Hans Beerekamp