`Fantastisch op dit niveau te mogen meedoen'

Dick Advocaat trommelde gisteren een aantal jonge spelers op om zich te presenteren aan de (internationale) media. Bouma, Van der Vaart, Robben en Heitinga zijn de internationals van de toekomst.

Bondscoach Dick Advocaat dacht gisteren al aan de nabije toekomst – de periode na het EK, waarin deelname aan het WK voetbal in Duitsland (2006) moet worden afgedwongen. Daarom liet hij Wilfred Bouma (26), Rafael van der Vaart (21), Arjen Robben (20) en Johnny Heitinga (20) achter een tafel plaatsnemen voor een persconferentie. Drie van hen zijn min of meer eerste-elftalspelers, een is bankzitter.

Na de onbesliste krachtmeting met de Duitsers in de eerste EK-wedstrijd verdween Rafael van der Vaart uit het basisteam. Op het EK had hij zich voor het eerst op een groot internationaal podium in de schijnwerpers kunnen spelen. Vooralsnog is zijn optreden beperkt gebleven tot één wedstrijd. Advocaat verwachtte kennelijk geen ontevreden geluiden van de Ajacied, die nog wel eens de confrontatie met een coach aangaat.

Van der Vaart hield zich inderdaad wijselijk op de vlakte wat betreft zijn gevoelens. Hij gaf aan het slachtoffer te zijn geworden van het gewijzigde systeem. De centrale middenvelder is immers voor de verdediging komen te staan in plaats van achter de spitsen. En dat is niet de plek waar Van der Vaart thuishoort. ,,Ik moet me positief blijven opstellen naar de spelersgroep toe'', zei het talent van de landskampioen die een teleurstellend seizoen achter de rug heeft en dat nu met stille trom lijkt af te sluiten. ,,De laatste keer dat ik lekker heb gevoetbald was bij Ajax. Ik wil geen kritiek leveren op de bondscoach of de speelwijze. Advocaat moet gewoon de beste spelers opstellen. In dit systeem zou ik alleen nog als linkshalf kunnen meedoen. Tijd om te balen krijg je niet. Ik ben een nummer 10 en die is er niet meer. Logisch dus dat ik niet speel.''

Van der Vaart wijst erop dat het leed voor hem nog wel is te overzien. ,,Voor een speler als Patrick Kluivert is het heel moeilijk. Hij is Nederlands topscorer aller tijden en mocht op dit toernooi slechts één keer warmlopen.''

Advocaat zegt het ,,sneu'' te vinden dat een speler als Van der Vaart op het EK niet zijn talenten kan etaleren. ,,Hij maakt dit jaar een terugval door in zijn ontwikkeling en heeft zich daarvan niet kunnen herstellen'', analyseert Advocaat. Voor Wesley Sneijder (20) komt het toernooi te vroeg. Advocaat zegt de Ajacied met de sterke trap in beide benen niet op te stellen wegens zijn gebrekkige defensieve kwaliteiten. Een middenvelder moet immers kunnen aanvallen en verdedigen. ,,Wesley speelt niet – om dezelfde reden als waarvoor Koeman hem bij Ajax wel eens aan de kant laat.''

Voor Wilfred Bouma ziet het er veel positiever uit. Nu Frank de Boer met een enkelblessure is uitgeschakeld, komt hij weer in beeld voor een rol als centrale verdediger. Temeer daar de PSV'er linksbenig is. Advocaat vindt dat een pré naast de rechtsbenige Jaap Stam. In de opbouw kan via Bouma dan sneller over de linkerkant worden `geopend'. En dat heeft hij voor op bijvoorbeeld Heitinga. ,,Maar je ziet bij meerdere teams dat je ook met twee rechtsbenige spelers in het hart van de defensie kan spelen'', meent Bouma.

Heitinga genoot gisteren nog na van zijn benutte strafschop. Hij meldde zich zaterdag als een van de eersten om er een te nemen. Een bewijs dat het trauma van vroeger bij de jeugd niet echt leeft. Nadat Van der Sar de penalty van Mellberg had gestopt, dacht Heitinga dat Oranje er al was. Juichend rende hij op de doelman af. ,,Ik werd natuurlijk onmiddellijk teruggeroepen door onze spelers en de scheidsrechter'', grinnikt de Ajacied. Heitinga voelde zich tegen de Zweden centraal in de defensie meer op zijn gemak dan als rechtsback. ,,Daar heb ik betere afspeelmogelijkheden en kan ik op meerdere posities lopen.''

Van alle youngsters valt Arjen Robben het meeste op. Al leveren zijn acties nog niet altijd rendement op. De Groninger heeft pas acht interlands achter zijn naam staan en debuteerde toevallig vorig jaar in de oefenwedstrijd tegen Portugal. Hij beseft dat hij nog een lange weg te gaan heeft. ,,Het is fantastisch op dit niveau te mogen deelnemen. Maar elke keer moet je je toch weer opnieuw bewijzen. Dus ook straks bij Chelsea.'' Robben wil zich niet vergelijken met de Portugees Ronaldo. ,,Hij is iets sierlijker en af en toe meer een circusartiest. Ik ben buiten het veld altijd rustig, maar er binnen brutaal en niet bang om fouten te maken.'' Dat bewees hij zaterdag door de beslissende strafschop raak te schieten, de eerste die hij nam in zijn profloopbaan.

    • Erik Oudshoorn