Een blokkerende Blokker

Niemand herkent hem. Hij weigert fotografen. Hij vreest ontvoerders.

Wie is hij? Jaap Blokker.

Wat is hij? Zelf gaf hij vorig jaar, in een ingezonden brief in Het Parool, als beroep: winkelier. Hij laakte in die brief de plotselinge groei van detailhandelsexperts na het uitbreken van het Ahold-boekhoudschandaal. Ongezouten kritiek is zijn handelsmerk.

Wat doet hij? Blokker is grootaandeelhouder en bestuurder van de gelijknamige winkelketen (van Blokker tot Intertoys, van Xenos tot tuinwinkels). Verder heeft hij als belegger talloze andere belangen, van winkelstraten (Megapool was een investering) tot op het Beursplein (Twentsche Kabel, Westersuyker vastgoed, Macintosh winkelketens en beddenverkoper Beter Bed).

Bovendien heeft hij een pakketje aandelen Vendex KBB. Sinds de fusie, in 1998, strijdt Blokker tegen de combinatie. Zijn aandelenpakket in Vendex KBB is nooit officieel aangemeld bij beurswaakhond AFM, en dat betekent dat hij minder dan 5 procent van de aandelen bezit.

Blokker heeft het maar druk met zijn beleggingen. Westersuyker liet gisteren weten dat gepraat wordt over een overnamebod. En op Vendex KBB heeft een consortium van financiers een bod uitgebracht, dat ook wordt doorgezet, zeiden de bieders, ook gisteren.

De bieders op Vendex KBB hebben echter een probleem. Zij hebben `maar' 92 procent van de aandelen van Vendex KBB in handen. Zij hebben tenminste 95 procent nodig om ook de rest van de aandelen in handen te krijgen, via een wettelijke uitkoopregeling voor minderheidsbelangen. Voor beëindiging van de beursnotering van Vendex KBB hoeven ze die 95 procent limiet niet te halen.

De vraag is: blokkeert Blokker de overname? Bij de fusie van Vendex en KBB, zes jaar geleden, lukte het hem niet, mede doordat hij zelf nooit een financieel alternatief op tafel heeft gelegd. Een rechtszaak loopt nog. Nu riep hij op tot een Hollandse oplossing, maar deed geen bod.

Vendex KBB kan toch last van hem krijgen. Bij elk bod wordt een deel van de aandelen niet aangeboden: de effecten zijn zoek, verbrand, of vergeten. Met deze dode effecten en Blokkers eventuele oppositie kan Vendex KBB de 95 procent drempel nog missen. Maar ook dan is er geen man overboord. Op een overnamebod van softwarebedrijf Baan reageerde in 2000 maar 80 procent van de aandeelhouders. De bieder, het Britse Invensys, loste dat ruw, maar creatief op: Invensys kocht de bezittingen en schulden van Baan, de aandeelhouders stonden buitenspel.

    • Menno Tamminga