Coaches in motivatie

Sport verbroedert. Die boodschap willen de oud-tennissers Paul Haarhuis en Jacco Eltingh als ambassadeurs van de hulporganisatie Memisa tot in Rwanda laten doordringen. ,,Als je beseft dat je de andere nodig hebt voor het afmaken van een voorzet, ben je al een heel eind op weg'', zegt Haarhuis. ,,Door te sporten leer je dat je eigenlijk niets kan bereiken zonder samen te werken en op elkaar te vertrouwen.''

Rwanda werd in 1994 verscheurd door een bloedige burgeroorlog waarin – in drie maanden tijd – 800.000 Hutu's en Tutsi's elkaar met kapmessen vermoordden. Nu proberen Hutu's en Tutsi's die verschrikkelijke tijd te vergeten en het land samen weer op te bouwen.

Eltingh: ,,We speelden een vriendschappelijke match in een voetbalstadion. Later hoorden we dat in datzelfde stadion tien jaar geleden honderden mensen bij elkaar zijn gedreven om ze af te slachten. Dat zet je toch wel aan het denken.''

De documentaire De baseline van Rwanda vertelt eigenlijk het verhaal van Memisa, die zich al tachtig jaar inzet voor toegankelijke en betaalbare gezondheidszorg in ontwikkelingslanden. In Rwanda is – net als in de meeste Afrikaanse landen – aids een groot probleem. Haarhuis en Eltingh zijn ambassadeurs voor de stichting. ,,We hebben het project in Rwanda uitgekozen omdat het volledig bij onze visie op ontwikkelingssamenwerking past en omdat het het dichtst bij onze leefwereld ligt'', zegt Eltingh.

Memisa doet aan voorlichting, steunt lokale initiatieven en probeert zo efficiënt en duurzaam mogelijk te werken. Ziekenhuizen en verpleeginstellingen kregen vroeger een vast budget. Nu heeft de stichting gekozen voor de contractual approach en betaalt ze op basis van het afgeleverde werk. Op plaatsen waar men zich harder inzet voor de mensen krijgt men dus ook meer geld. Daar kunnen Haarhuis en Eltingh zich volledig in vinden. ,,Het is ook hoe wij steeds gewerkt hebben. Als je meedoet aan een tennistoernooi, krijg je ook loon naar werken. Hoe beter je speelt, hoe meer je verdient. Het is een ideale manier om mensen te motiveren.''

De baseline van Rwanda, RTL5, 22.15-22.45u.

    • Ilse Naudts