Cats

Op de hete Portugese snelwegen, tijdens de lange tochten van zuid naar noord en weer terug, zorgen de meegenomen cd's voor een aangenaam tijdverdrijf. De jaren zestig deuntjes van The Hollies, Creedence Clearwater Revival (Cosmo's Factory!), Shocking Blue of Chicago, liggen veertig jaar na dato nog steeds goed in het gehoor. Morgen rijdt het Nederlands elftal door de straten van Lissabon naar het Estadio José Alvalade voor de halve finale tegen Portugal. Wat zou er opstaan? Fado, house, lounge? Het doet me denken aan een anekdote die Ruud Krol eens vertelde. Op het WK in 1978 luisterde Oranje altijd naar The Cats in de bus. One way Wind, Marian, Why, Lea, allemaal nummers die op een verzamelcassette stonden, werden in Argentinië grijs gedraaid. Het bandje werd in het dashboardkastje bewaard. Maar op weg naar de finale, tijdens een angstaanjagende tocht door de straten van Buenos Aires, bleek de cassette gestolen. Een zoektocht leverde niets op. ,,Toen al wisten we dat we de finale tegen Argentinië bijna niet meer konden winnen'', zei Krol. De afloop is bekend. Het Nederlands elftal verloor in de verlenging. Welke duistere krachten zullen Oranje morgen uit zijn evenwicht brengen?

    • Erik Oudshoorn