Bloedtest in Tour

In de Ronde van Frankrijk kan voor het eerst op doping worden gecontroleerd door bloedanalyse. Een officiële bron in de Tourorganisatie heeft dat gisteren bevestigd tegenover het Franse persbureau AFP. Een positieve test bij deze `première' kan bovendien tot strafmaatregelen leiden.

,,De Franse wet voorziet al in gebruikmaking van biologisch materiaal als detectiemiddel'', zei Mario Zorzoli, een medicus van de internationale wielrenunie (UCI). ,,Men heeft er alle vertrouwen in dat deze methode kan worden geïntroduceerd in de Tour de France.''

Groot voordeel van het afnemen van bloedmonsters is dat daarmee ook verboden prestatiebevorderende middelen kunnen worden opgespoord die in urine niet zijn te vinden. Het gaat dan vooral om groeihormonen. Maar ook bloeddoping (transfusie met eerder afgenomen eigen bloed) en synthetische hemoglobine, de zuurstofbinder in de rode bloedcel, kan erdoor worden aangetoond.

Tot dusver werd in de wielersport alleen 's ochtends voor aanvang bloed geprikt om de hematocrietwaarde, de verhouding tussen bloedplasma en cellen, vast te stellen. Was die te hoog, dan kreeg de renner uit gezondheidsoverwegingen een startverbod van twee weken. Te dik bloed kan duiden op epogebruik. Door bloedanalyse in het laboratorium is epo goed aantoonbaar.