Belegger steunt beleid van Shell

De aandeelhoudersvergadering van Koninklijke Olie heeft gisteren met een meerderheid van ruim 60 procent de directie en de commissarissen ontheven van persoonlijke aansprakelijkheid voor het boekjaar 2003.

Deze zogenoemde décharge werd verleend na uitvoerige kritiek van beleggers over de manier waarop de bedrijfsleiding de reserveszaak had aangepakt. Dit voorjaar werd bekend dat de Shell 23 procent van zijn bewezen olie- en gasreserves moest afboeken. Drie topmanagers werden van hun functie ontheven, onder wie productiechef Walter van de Vijver.

De aandeelhouders waren beducht voor het verlenen van décharge aan Van de Vijver. Hij verloor zijn baan als gevolg van een door Shell geëntameerd extern onderzoek naar de reserves. Institutionele beleggers zoals ABP en PGGM stemden tegen décharge. ,,Er lopen nog verschillende onderzoeken. Ik vind het ontluisterend dat u deze décharge zonder toelichting op de agenda hebt gezet'', aldus Geert Raaijmakers van het ABP. Voorzitter Aad Jacobs van de raad van commissarissen van Koninklijke Olie liet weten dat hij waarde hecht aan de grote hoeveelheid tegenstemmers.

President-commissaris Jacobs vertelde op vragen van VEB-voorzitter Peter Paul de Vries dat hij november vorig jaar in een lunch door toenmalig productiechef Van de Vijver is geïnformeerd dat een probleem dreigde rond de reserves. In de lunch, die volgens Jacobs op verzoek van Van de Vijver diverse keren was uitgesteld, had de productiechef niets gemeld over mogelijke overtreding van regels van de Amerikaanse beursautoriteit SEC, aldus Jacobs. Met deze lezing bevestigde hij de verdedigingslinie van Shell, die luidt dat de ware omvang van het probleem met de reserves pas vanaf december precies is onderzocht en in januari is gebleken. Pas toen zijn commissarissen hiervan verwittigd, aldus Shell. Groepsvoorzitter Van der Veer, die februari 2002 met andere groepsdirectieleden wel is gewezen op mogelijke overtreding van SEC-regels, zei dat het ,,te kort door de bocht is'' om hem dit te verwijten. Jacobs zei dat de informatie ,,in een heel kort stuk'' was gestuurd zonder dat de groepsdirectie erover beraadslaagde.