BA klaagt weer over Alitalia

De Britse luchtvaartmaatschappij British Airways heeft al voor de derde keer dit jaar zijn beklag gedaan in Brussel over de steun van de Italiaanse overheid aan het noodlijdende Alitalia.

De klacht van BA komt op het moment dat Alitalia is verwikkeld in een financiële herstructurering van het bedrijf, waarbij het van cruciaal belang is dat de nieuwe bestuursvoorzitter Giancarlo het vertrouwen wint van zijn aandeelhouders. Alitalia krijgt ondermeer een lening van 400 miljoen euro met een staatsgarantie die volgens betrokkenen zal worden goedgekeurd door Brussel. Vooral dit laatste is in het verkeerde keelgat geschoten van topman Rod Eddington van BA, die met zijn klacht in Brussel wordt gesteund door een aantal luchtvaartmaatschappijen die goedkope vluchten aanbieden.

Alitalia heeft vorig jaar een verlies geleden van 520 miljoen euro. Deloitte weigerde de jaarrekening te ondertekenen omdat het vreest voor de continuïteit van het bedrijf, dat kunstmatig overeind wordt gehouden met steun van de Italiaanse overheid. Eddington vindt het onbegrijpelijk dat Brussel daar mee instemt. Tevens vindt hij dat Brussel niet krachtig genoeg protesteert tegen de steun die de VS momenteel aan hun luchtvaartsector geven. Hoewel Brussel daar formeel weinig tegen uit kan richten.