Advocaat zinspeelt op vertrek bij Oranje

De kans lijkt gering dat Dick Advocaat na het EK aanblijft als bondscoach van het Nederlands voetbalelftal. Hij zegt dat een deel van het plezier in zijn werk hem is ontnomen door de kritiek. ,,Die slaat helemaal door. Als ik hoor wat er in Nederland gebeurt, vraag ik me af waar we mee bezig zijn.'' Advocaat zegt op een ,,passend moment'' bekend te maken wat hij gaat doen. Hij beweert de knoop al te hebben doorgehakt, maar op de vraag waar hij dan naar toe gaat, antwoordde hij: ,,Dat weet ik nog niet.''

De Hagenaar staat officieel nog bij de KNVB onder contract tot en met het WK van 2006. Er is wel een clausule ingebouwd die bepaalt dat de overeenkomst ontbonden wordt als de resultaten tegenvallen. Daar kan na het bereiken van de halve finale geen sprake meer van zijn. Assistent Willem van Hanegem heeft contractueel zijn lot verbonden aan dat van Advocaat. Ook hij stapt waarschijnlijk op als de bondscoach dat doet.

Terwijl zijn ogen vochtig werden, ontkende Advocaat gisteren te zijn bedreigd nadat hij tot nationale zondebok werd gebombardeerd na de wedstrijd tegen Tsjechië. Ook in commentaren van analytici op tv is hij zwaar aangevallen. Advocaat zegt verbitterd te zijn over de consequenties van de kritiek, maar legde niet uit wat hij daarmee bedoelde. De veelgeplaagde coach kreeg een opbeurend telefoontje van premier Balkenende na de zege op Letland. Advocaat: ,,Hij zei: `Ik ben blij dat je door bent. Nu blijf ik tenminste nog een week uit de wind.'''

Als Advocaat opstapt, moet de KNVB naarstig op zoek naar een nieuwe bondscoach. In augustus staat een oefenwedstrijd tegen Zweden gepland. In september volgt het eerste WK-kwalificatieduel tegen Tsjechië.

Volgens Advocaat is het ook een verdienste van de technische staf dat teleurgestelde reserves als Patrick Kluivert en Rafael van der Vaart zich positief opstellen binnen de spelersgroep waardoor de homogeniteit sterk is gegroeid. ,,Zij schikken zich in hun rol. Ze verdienen een groot compliment.''

Advocaat zei gisteren nog over een of twee posities te aarzelen voor het elftal dat morgen in Lissabon de halve finales speelt tegen Portugal. Een van die twee is de plek van rechtsbuiten, waarop Andy van der Meyde niet naar behoren functioneert. Marc Overmars en Roy Makaay zijn ook kandidaten om aan de rechterkant in het basisteam te beginnen. Het is vrijwel uitgesloten dat Frank de Boer kan meespelen, wegens zijn tegen Zweden opgelopen enkelblessure.

Advocaat zegt morgen een betere wedstrijd te verwachten van Oranje dan tegen de Zweden. ,,Portugal is een tegenstander die ons beter ligt'', aldus de bondscoach. ,,Dit team wil net als wij ook combineren, waardoor wij meer tijd krijgen om ons spel te spelen. De Zweden bedienden zich van de lange bal, waar wij problemen mee hadden.'' Het Nederlands elftal ziet bij de Portugezen liever Simão spelen dan Figo, die wat uit de gratie is geraakt. Advocaat: ,,Misschien dat Figo nog een keer wat wil laten zien. Simão heeft wel meer snelheid.''

Aan het einde van de persconferentie kon er bij Advocaat nog een lach af toen hem werd gevraagd wie hij graag zou willen ontmoeten in de finale. ,,Tsjechië, en dan wissel ik Robben weer.''