400 banen weg na aflopen contract voor varkensvlees

Vleesverwerker Dumeco schrapt 400 van de 2.000 arbeidsplaatsen omdat het bedrijf een groot contract voor het verpakken van vers varkensvlees aan Albert Heijn is kwijtgeraakt. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt.

Ondanks maandenlang onderhandelen werden Dumeco en Albert Heijn het niet eens over verlenging van het bestaande contract, dat op 1 december afloopt. Dumeco sluit als gevolg hiervan drie fabrieken in Best, Hedel en Leeuwarden, waar vers varkensvlees verpakt wordt. Een deel van de activiteiten wordt ondergebracht bij andere filialen van Dumeco. Het bedrijf verwacht dat het aantal gedwongen ontslagen beperkt blijft tot 200, doordat een deel van het personeel kan meeverhuizen en er minder uitzendkrachten worden ingezet.

Het varkensvlees van Albert Heijn zal in het vervolg door vleesverwerker Hilton Meats in Zaandam worden verpakt, zegt een woordvoerder van Albert Heijn. Dit bedrijf verpakt al het rundvlees van de supermarkt. Hilton zal volgens de woordvoerder voor de uitvoering van het contract moeten investeren in personeel en installaties.

Dumeco blijft overigens wel varkensvlees en andere vleesproducten aan Albert Heijn leveren, maar die zullen door Hilton Meats worden verpakt. Dumeco blijft alleen de verpakking doen van het biologische vlees van Dumeco-dochter De Groene Weg. Dumeco heeft niet bekendgemaakt waarop de onderhandelingen met Albert Heijn zijn stukgelopen.

Voor bestuurder John Klijn van FNV Bondgenoten komt de aankondiging van Dumeco onverwacht. ,,De mensen hebben bij Dumeco net een reorganisatie achter de rug en nu komt dit er meteen achteraan. Ik schrik ook over de hoeveelheid banen die hiermee gemoeid is.'' Klijn wil bij de onderhandelingen over een sociaal plan proberen het aantal gedwongen ontslagen omlaag te krijgen. ,,Dat aantal ligt nog helemaal niet vast.''

Dumeco is een van de grootste vleesverwerkers van Europa. Circa 5.000 werknemers in 17 fabrieken zijn actief in de productie, bewerking, verpakking en distributie van vers vlees. Dumeco, wat staat voor Dutch United Meat Company, ontstond in 1995 uit een fusie van twee coöperaties en een familiebedrijf. Sinds vorig jaar is Dumeco onderdeel van Bestmeat, uit het Brabantse Best, de nummer twee op de Europese vleesmarkt (na Danish Crown) en de grootste rundvleesproducent van Europa. Bestmeat behaalde vorig jaar een omzet van 2,9 miljard euro.