Zeilster Brouwer zeker van `Athene'

De olympische vloot is gisteren uitgebreid met twee Nederlandse boten: de Europe van Carolijn Brouwer en de Finn van Jaap Zielhuis. Beiden kwalificeerden zich bij de Kieler Zeilweek voor Athene. Brouwer toonde eindelijk vormbehoud met haar tiende plaats, Zielhuis verdiende zijn olympische nominatie door vierde te worden na zeer regelmatig gevaren te hebben.

Brouwer kreeg net op tijd de wind weer in de zeilen. Sterker: de tweevoudige wereldkampioene was in Kiel niet te houden. Tot de laatste wedstrijddag, waaraan ze begon in de wetenschap dat ze zes van de zeven tot dan gevaren races had gewonnen, en een keer als vierde was geëindigd. Gisteren ging het evenwel niet naar wens: een veertiende plaats en diskwalificatie wegens een te vroege start.

Door een bijzondere regel over de finalereeks in het Kieler wedstrijdboek mocht Brouwer het slechtste resultaat (OCS) niet aftrekken zoals gebruikelijk. Een protest haalde niets uit. Brouwer duikelde meteen in het klassement. Haar tiende plaats in de eindrangschikking was evenwel genoeg voor uitzending.

Het tonen van vormbehoud was, ondanks de relatief milde eis (eerste twaalf) van het NOC*NSF, voor de 30-jarige zeilster een groot probleem. Soms was ze de wanhoop nabij. ,,Ik krijg mijn bootje niet meer aan de praat'', verzuchtte ze vorige maand in Medemblik na opnieuw een mislukte poging.

In Kiel ging tot zaterdag alles als vanouds bij Brouwer, die de samenwerking met haar Engelse coach Mark Littlejohn op een laag pitje heeft gezet. ,,Er stond de afgelopen dagen redelijk veel wind in Kiel. Dan kom ik altijd wel aardig vooruit. Ik voel me weer goed in de boot. Het is een kwestie van niet denken maar doen.''

In de Finn-klasse handhaafde Zielhuis zich op de vierde plaats. De voormalige bondscoach kon maar een keer het water op en eindigde in die race als tiende. Dat was meteen zijn slechtste resultaat. Het onderlinge vergelijk met Stefan de Vries (15de) en Sander Willems (16de) viel uit in Zielhuis' voordeel. ,,Dit is onwerkelijk'', sprak hij na afloop. ,,Ik had me voorgenomen minder te rekenen en meer plezier te hebben. Elke wedstrijd zou immers mijn laatste kunnen zijn.''